דני ז'ק

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
דני ז'ק
ז'ק בעשור הראשון של המאה ה-21
ז'ק בעשור הראשון של המאה ה-21
ז'ק בעשור הראשון של המאה ה-21
לידה 5 ביוני 1934
כ"ב בסיוון ה'תרצ"ד
עין עירון, פלשתינה (א"י) המנדט הבריטיהמנדט הבריטי
פטירה 5 בספטמבר 2009 (בגיל 75)
ט"ז באלול ה'תשס"ט
קריית ביאליק, ישראל ישראלישראל
מדינה ישראל עריכת הנתון בוויקינתונים
השכלה מורה
עיסוק מנהל בית ספר
מפלגה סיעה על מפלגתית מקומית
ראש עיריית קריית ביאליק ה-2
נובמבר 19852003
(כ־17 שנים)
מזכיר הסיעה בעירייה
פעיל ביד לבנים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית
אנדרטה לזכר ז'ק

דני ז'ק (נכתב לעיתים גם דני זק; כ"ב בסיוון ה'תרצ"ד, 5 ביוני 1934ט"ז באלול ה'תשס"ט, 5 בספטמבר 2009) היה פוליטיקאי ואיש חינוך ישראלי. כיהן כראש עיריית קריית ביאליק במשך 18 שנים.

ביוגרפיה[עריכת קוד מקור | עריכה]

ז'ק נולד בעפולה לדבורה וחיים ז'ק והתגורר בילדותו במושב עין עירון. למד בבית הספר התיכון "אורט נעורים" שבכפר הנוער הדסה נעורים. לאחר שחרורו מחיל השריון נישא לאורה, חברתו עוד מבית הספר היסודי בכרכור.

שני בני הזוג סיימו לימודים בסמינר למורים בהדסים. ז'ק נבחר כבר בשנתו הראשונה בהוראה לכהן כמנהלו של בית ספר חדש. הוא המשיך לנהל בתי ספר במקומות שונים במשך 27 שנים. בשנת 1962 פתח ז'ק את בית הספר "צור שלום" בקריית ביאליק ועבר לגור בקריית ביאליק.

ב-1970, כאשר בית שאן הופגזה בקטיושות, נבחר ז'ק לעמוד בראש צוות חינוכי, שתפקידו היה לשקם את מערכת החינוך בבית שאן.[דרוש מקור]

כעבור שלוש שנים חזר לקריית ביאליק ולניהול בית הספר בצור שלום. בניהולו, זכה בית הספר בפרס החינוך, אשר הוענק על ידי הנשיא יצחק נבון.

ב-11 באוגוסט 1981 נהרג בנו, צחי זק במהלך מילוי תפקידו ומאז היה ז'ק פעיל בארגון "יד לבנים". הוא היה מיוזמי הקמת "בית יד לבנים" בקריית ביאליק. במקביל לניהול בית הספר, נכנס לפעילות פוליטית בסיעת "למד" האל-מפלגתית של צבי קרלינר, ראש המועצה המקומית. במהלך השנים הפך ז'ק למזכיר הסיעה ומאוחר יותר, לעוזרו של ראש העירייה.

עם פטירתו של קרלינר ב-1985, מונה ז'ק, על דעת סיעת "ל" לראשות העיר של קריית ביאליק, תפקיד אותו מילא ברציפות במשך 18 שנים - חלקן במינוי וחלקן לאחר היבחרו בבחירות. בתקופת כהונו, נקשרו קשרים עם קהילת בוקה רטון מפלורידה, ארצות הברית, במסגרת שותפות 2000. בזכות תמיכתם של הקהילה היהודית, החלו לפעול בקריה מספר פרויקטים חינוכיים וקהילתיים. במהלך כהונתו כראש העירייה, הוקמו בעיר הקריון, מרכז רפואי "זבולון", מרכז ספורט ע"ש צבי קרלינר, בית המשפט בקריות וכן היה מעורב בהקמת בית הספר אורט קריית ביאליק. ב-2003 הפסיד בבחירות לד"ר רפי ורטהיים.

דני ז'ק עם תלמידים

בט"ז באלול תשס"ט, נפטר דני ז'ק לאחר מאבק במחלת הסרטן, והוא בן 75. הותיר אלמנה, שלוש בנות ובן. בתו לירון נשואה לנח גל גנדלר, דיפלומט ישראלי ששימש כשגריר ישראל בבולגריה, אוזבקיסטן, ומדינות נוספות. נכדו הוא רוכב האופניים גיא ניב, הישראלי הראשון שהשתתף בטור דה פראנס (בשנת 2020)[1].

רעייתו אורה התמודדה ב-2008 על ראשות עיריית קריית ביאליק.

ביקורת על תפקודו[עריכת קוד מקור | עריכה]

נטען[2][3] כי ז'ק היה מנהל ריכוזי, שלא ידע להאציל סמכויות ולא השכיל להכשיר יורשים או ממשיכי דרך במפלגתו העירונית ("למד").

ז'ק הותיר אחריו גירעונות כבדים בקופת העירייה. משרד הפנים גילה שהוצאו כספים שלא על פי הנהלים ושקל לחייבו באופן אישי על כספים אלו. זמן קצר לפני פטירתו הוחלט שלא לחייבו לשלם סכומים אלו.

ז'ק גם ספג ביקורת על כך שבמהלך כהונתו כראש עירייה יזם נטיעת עצים רבים בקריית ביאליק, אשר יש שטענו שהיו רבים מדי. מבקר העירייה אף חקר והוציא דו"ח ביקורת בנושא. חלק מהעצים נעקרו כעבור מספר שנים בשל צפיפות יתר.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ פרץ סופר, הקשר הקרייתי לטור דה פראנס: "הזכייה של גיא החזירה אותי 45 שנה אחורה", באתר mynet‏ קריות, 25 בספטמבר 2020
  2. ^ אתי דור, מורן אזולאי, נפרדים מדני, "ידיעות המפרץ", 11 בספטמבר 2009
  3. ^ יניר אלפיה, האיש שרצה לעשות רק טוב, "ידיעות המפרץ", 11 בספטמבר 2009