דלקרן המושק

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
קריאת טבלת מיוןדלקרן המושק
דלקרן המושק, זכר
דלקרן המושק, זכר
מיון מדעי
ממלכה: בעלי חיים
מערכה: מיתרניים
על־מחלקה: בעלי ארבע רגליים
מחלקה: יונקים
סדרה: מכפילי פרסה
משפחה: פריים
תת־משפחה: צבאיים
שבט: אנטילופות סבך
סוג: אנטילופה ננסית
מין: דלקרן המושק
שם מדעי
Neotragus moschatus
תחום תפוצה
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

דלקרן המושק או אנטילופת סוני (שם מדעי: Neotragus moschatus, מכונה גם בקיצור סוני) הוא מין אנטילופה זעירה החיה במרכז ומזרח אפריקה. בסוג "Neotragus" קיימים שתי אנטילופות זעירות נוספות: אנטילופת בייטס ואנטילופה מלכותית.

מאפיינים[עריכת קוד מקור | עריכה]

צבע הפרווה הכללי של הסוני הוא חום אדמדם. הגב כהה יותר מהאגפיים והרגליים, הראש והלחיים אף הם אדמדמים, והאף שחור. הגחון, הסנטר, הגרון, והחלקים הפנימיים של הרגליים, לבנים. כמו כן יש טבעת בהירה סביב העין. האוזניים גדולות, והרגליים מוקפות בפס שחור מעל הפרסה. פרוותם של הצעירים כהה יותר ומתבהרת עם הזמן. לזכרים זוג קרניים המחורצות למרבית אורכם, ובצבע שחור או אפרפר. אורך הקרניים הוא 13.3-6.5 ס"מ. הקרניים צומחות באלכסון ומישרות קו עם הפנים. כאמור, הסוני הוא אחד מהאנטילופות הקטנות ביותר: אורך גופו 57–62 ס"מ, גובהו בכתפיים: 38-33 ס"מ, אורך זנבו: 13-8 ס"מ, ומשקלו: 6-4 ק"ג בלבד.

הסוני נפוץ במדינות: קניה, טנזניה, מוזמביק, מלאווי, זמביה, זימבבואה, סווזילנד ודרום אפריקה.
בית גידולו הוא אזורים עם צמחייה צפופה כגון שיחים, חורשות וסוואנות.

נקבת דלקרן המושק

הסוני הוא בעל חיים ביישן החי בזוגות או בקבוצות קטנות של זכר ומספר נקבות, ופעיל בעיקר בשעות הערב והלילה; במשך רוב היום הוא ישן באזור מוצל ומוגן. פרוותו מספקת לו הסוואה מצוינת, ומסתירה אותו מטורפיו. כאשר הסוני חש בסכנה מתקרבת, הוא קופא במקומו ונותר חבוי בצמחייה עד שהאיום קרוב מאוד, ובשלב זה מזנק ומתחמק סביב שיחים ועשבים, ונעלם במהירות לתוך הסבך. כפי שמרמז שמו הוא ניחן בריח מושק חזק. הזכרים מגינים על שטחים של כ-3 דונם, ומסמנים את שטחם בעזרת בלוטות הריח שבצד עיניהם. באזורים רבים עשויים להיות ערימות זבל משותפות. הזכר חי בדרך כלל עם נקבה אחת, גם אם נקבות אחרות יעברו בטריטוריה שלו. הסונים משמעים מדי פעם קולות הדומים לנביחות או שריקות.
ההיריון נמשך כ-שישה חודשים לאחריהם נולד ולד אחד (בדרך כלל בחודשי נובמבר עד מרץ) המוסתר ברוב הזמן בצמחייה; הוולד נגמל לאחר חודשיים, ומגיע לבגרות לאחר שנה עד שנה וחצי. תזונתם כוללת עלים, נבטים, ניצנים, פטריות, ופירות; לעיתים רחוקות גם עשבים.

כל טורף בגודל של הסוני ומעלה יכול לטורפו: החל מחתולי בר, תנים וגחניים, וכלה בעופות דורסים ובנחשים. מצב שימורו הוא ללא חשש (LC) על ידי IUCN בשל תפוצתו הרחבה. תוחלת חייו של הסוני היא עד עשר שנים.

ראו גם[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא דלקרן המושק בוויקישיתוף

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]