גומצן אימתן

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
קריאת טבלת מיוןגומצן אימתן

מצב שימור
conservation status: least concernנכחדנכחד בטבעסכנת הכחדה חמורהסכנת הכחדהפגיעקרוב לסיכוןללא חשש
conservation status: least concern
ללא חשש (LC)‏[1]
מיון מדעי
ממלכה: בעלי חיים
מערכה: מיתרניים
על־מחלקה: בעלי ארבע רגליים
מחלקה: זוחלים
סדרה: קשקשאים
תת־סדרה: נחשים
משפחה: צפעיים
סוג: גומצן
מין: גומצן אימתן
שם מדעי
Bothrops atrox
ליניאוס, 1758
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

גֻּמְצָן אֵימָתָן או אימתן איום (שם מדעי: Bothrops atrox) הוא מין של צפע גדול החי ברחבי אמריקה הדרומית. זהו מין של נחש ארסי ביותר, ובני אדם רבים מתו מהכשתו. עקב הקטלניות בה הארס שלו הורג הוא קיבל את שמו.

תיאור[עריכת קוד מקור | עריכה]

אורכו של נחש זה 75–125 סנטימטרים (2.46–4.10 רגל), אך היו מקרים שהגיע לאורך (אצל נקבות) של 140 ואף של 160 סנטימטרים (5.2 רגל). הוא בעל גוף מגושם בעל 23–29 רצועות עור על גבו ומספרם פוחת ככל שמתקרבים לראש נטול הרצועות. הצבע יכול להשתנות מצבע אדמה, זית, חום בהיר, שזוף, צהוב, אפור או שחור. לעיתים רחוקות יהיה גם בצבע חלודה. לנחש ראש מעוגל ובו גומות חישה ליד האף העוזרות לו לחוש בחום גוף של חיות חמות דם.

הגומצן הוא נחש ארסי ביותר והרג לא מעט אנשים. הנחשים מסתתרים לעיתים בתוך מטעי בננות או קפה שם עובדים פועלים והנחש המוסווה והשקט שמופרע על ידי האדם מכיש במהירות. בארס ישנו מרכיב הנקרא המוטוקסין המורכב מחלבונים ופוגע במערכת הדם ומערכת העצבים וגורם לקרישת דם. תסמינים להכשה כוללים בחילות, הקאות, התעלפויות ורעידות בכל הגוף. עם זאת, ישנו נסיוב נפוץ לנחש והוא יכול להציל את המוכש אם יגיע לבית חולים בזמן.

הנחש עצמו מעדיף להכיש את טרפו - בעיקר יונקים ועופות קטנים וגם לטאות, צפרדעים ונחשים אחרים אותם הוא הורג במהירות. הנחש ממתין לטרף במארב כשהוא מסווה ואז מתקיף במהירות ומחכה שהארס יפעל.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא גומצן אימתן בוויקישיתוף
  1. ^ גומצן אימתן באתר הרשימה האדומה של IUCN