גאוקשינג

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
מטמון משחק לדוגמה. צכיה, 2004

גאוקשינג (Geocaching), או מטמונאות, היא מעין גרסה מודרנית למשחק חפש את המטמון בה המשתתפים משתמשים ב-GPS (ג'י פי אס) או מכשירי ניווט אחרים על מנת להחביא או למצוא מטמונים, הנקראים באנגלית geocaches או caches. המטמונים מוחבאים בכל רחבי העולם.

לרוב, המטמון יהיה בתוך מכל חסין מים. הוא מכיל פנקס או דף על מנת שהמבקרים יוכלו לרשום שהם מצאו אותו. רוב המטמונים מכילים גם חפצים נוספים להחלפה בין השחקנים, כאשר הכלל הוא שבמקום חפץ שנלקח, יש לשים במטמון חפץ אחר, שווה ערך לפחות.

נכון לאוקטובר 2023 , ישנם יותר מ-3 מיליון מטמונים ברחבי העולם[1], מהם מעל ל-2000 בישראל. הערכה גורסת כי ישנם מעל 5 מיליון שחקנים [2] וכ-2200 שחקנים בישראל. [3]

הרקע להיווצרות המשחק[עריכת קוד מקור | עריכה]

עד מאי 2000 מערכת ה-GPS, המנוהלת על ידי ממשלת ארצות הברית, הייתה משדרת את נתוני המיקום הפומביים עם שגיאה מוגדלת במכוון, על מנת למנוע מגורמי טרור לנצל את ה-GPS למטרות טרור. ביל קלינטון, באחת מהחלטותיו האחרונות, ביטל את הכנסת השגיאה לשידורים.[4] בין לילה שודרגו מיליוני קולטי GPS ברחבי העולם.

ב-3 במאי 2000, דייב אולמר מאורגון ביקש לבדוק האם אכן בוטלה אותה סטייה, ופרסם בקבוצת דיון באינטרנט כי הוא החביא לא רחוק מפורטלנד מטמון. בתוך 3 ימים, נמצא המטמון פעמיים, ואנשים החלו לחקות את אולמר. למעשה, היה זה תחילתו של הגאוקשינג.[5]

מטמונים (caches)[עריכת קוד מקור | עריכה]

קיימים סוגים שונים של מטמונים. הסוג הנפוץ ביותר הוא מטמון רגיל (traditional), בו אדם מתבקש למצוא מטמון בקואורדינטה מסוימת. סוגים נפוצים אחרים הם מטמון רב-שלבי (multi-cache), בו כל קואורדינטה מצביעה על הקואורדינטה הבאה עד למציאת המטמון, וכן מטמון חידה (mystery/puzzle) בו על המחפש לפתור חידה כדי לקבל את הקואורדינטות הנכונות.

גודלו של מטמון משתנה, ונע לרוב בין קופסת סרט צילום (פילם 35 מ"מ), ועד קופסה גדולה. גודלו של המטמון קובע גם בדרך כלל את תוכנו, כאשר קופסה תכיל בדרך כלל חפצים להחלפה. במטמון יכולים להימצא חפצים מיוחדים של המשחק, כגון דיסקית (travel bug) או מטבע (geocoin). חפצים אלו נקראים trackables - יש להעבירם בין מטמונים ובדרך כלל קיימת גם משימה כלשהי הקשורה אליהם, שנקבעה על ידי בעליהם.

ברובם המכריע של המקרים, בחירת מיקום המטמון אינה מקרית, והיא לרוב ליד אתר מיוחד. בתיאור המטמון יהיה לרוב תיאור של האתר, כגון עובדות עליו, היכן כדאי לטייל באזור ועוד.

Geocaching.com[עריכת קוד מקור | עריכה]

Geocaching.com הוא האתר הגדול והמרכזי בכל מה שקשור לפעילות גאוקשינג. האתר מנוהל על ידי חברת groundspeak. רישום בסיסי חינמי מאפשר לבצע את הפונקציות הבסיסיות כמו חיפוש מטמונים, דיווח על מציאות ואי מציאות של מטמונים, ורישום ומציאה של trackables. ניתן להפוך למנוי "פרימיום" בתשלום (בעלות של כ-40 דולר אמריקאי בשנה), המאפשר לקבל עדכונים על מטמונים חדשים, ומציאות של אנשים אחרים.

קיצורים מקובלים בתחום[עריכת קוד מקור | עריכה]

TFTC = Thanks for the cache
FTF = First to find
TNLN = Took nothing left nothing
TB = Travel bug
GZ = Ground zero
DNF = Did not find
CITO = Cache in trash out
CO = Cache owner[6]

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ https://newsroom.geocaching.com/fast-facts
  2. ^ Geocaching - The Official Global GPS Cache Hunt Site
  3. ^ https://project-gc.com/Statistics/Overview
  4. ^ Improved GPS accuracy
  5. ^ Geocaching > Getting Started with Geocaching > The History of Geocaching
  6. ^ "Glossary of Terms". נבדק ב-2009-07-20.