ג'ורג' מוסטוב

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
ג'ורג' מוסטוב
George Mostow
לידה 4 ביולי 1923
בוסטון, ארצות הברית עריכת הנתון בוויקינתונים
פטירה 4 באפריל 2017 (בגיל 93)
האמדן, ארצות הברית עריכת הנתון בוויקינתונים
שם לידה George Daniel Mostow עריכת הנתון בוויקינתונים
ענף מדעי גאומטריה, חבורת לי עריכת הנתון בוויקינתונים
מקום קבורה B'nai Jacob Memorial Park עריכת הנתון בוויקינתונים
מקום לימודים
מנחה לדוקטורט גארט בירקהוף עריכת הנתון בוויקינתונים
מוסדות
תלמידי דוקטורט לאונרד פרדריק ריצ'ארדסון, הארווי היימן, A. W. Currier, Xiaoxi Xue, Robert Torop, John Stuelpnagel, פטר אנדרה, ג'ון קורט סאוטר ג'וניור, איאן דאגלס בראון, Dante Giarrusso עריכת הנתון בוויקינתונים
פרסים והוקרה
צאצאים David Jack Mostow, ג'ונתן מוסטו, Mark Alan Mostow, Carol Mostow עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

ג'ורג' דניאל מוסטובאנגלית: George Mostow‏; 4 ביולי 19234 באפריל 2017) היה מתמטיקאי יהודי-אמריקאי. נודע בזכות תרומתו לתורה של חבורות לי, ובמיוחד גילוי תופעת הקשיחות של סריגים בחבורות לי. זוכה פרס וולף במתמטיקה לשנת 2013.

קורות חיים[עריכת קוד מקור | עריכה]

נולד בבוסטון להורים יהודים שהיגרו לארצות הברית מאוקראינה בתחילת המאה ה-20. ב-1948 סיים דוקטורט באוניברסיטת הרווארד. מ-1961 עבד באוניברסיטת ג'ונס הופקינס ובאוניברסיטת ייל, עד שנת 1999 בה פרש לגמלאות. בשנת 1974 נבחר כחבר באקדמיה הלאומית למדעים בארצות הברית, ובשנים 19871988 היה נשיא האגודה האמריקאית למתמטיקה.

בתקופת המלחמה הקרה הוא היה חריג בכך ששמר על קשר עם עמיתים מברית המועצות. הוא ניצל קשרים שהיו לו כדי להבריח מתמטיקאים רוסים למערב. כך למשל בתחילת שנות ה-80 החליט על דחיית הקונגרס הבינלאומי של המתמטיקאים בוורשה, כמחאה על כליאת מתמטיקאים רוסים, ובעקבות כך הם שוחררו.

זכה בפרס סטיל עבור ספרו "Strong rigidity of locally symmetric spaces" מ-1973.[1]

בשנת 2013 פורסם כי מוסטוב זכה בפרס וולף. בנימוקי השופטים נכתב אודותיו: "תרם תרומה מהותית וחלוצית לגאומטריה ולתאוריית חבורת לי. הישגו המפורסם ביותר בתחום זה הוא הגילוי של תופעת הנוקשות החדשה לחלוטין בגאומטריה: משפטי הצפידות החזקה. משפטים אלה הם חלק מההישגים הגדולים ביותר במתמטיקה במחצית השנייה של המאה ה-20... עבודתו של מוסטוב כוללת מגוון מסחרר של תחומים מתמטיים. מתמטיקאים מעטים יכולים להתחרות עם רוחב היריעה, העומק והמקוריות של עבודותיו."[2]

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]