ג'ודית רזניק

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
ג'ודית רזניק
Judith Resnik
ג'ודית רזניק
ג'ודית רזניק
לידה 5 באפריל 1949
אקרון, ארצות הברית
נהרגה 28 בינואר 1986 (בגיל 36)
פלורידה, ארצות הברית
מידע כללי
בשירות אסטרונאוטית בשירות נאס"א
לאום אמריקאי ארצות הבריתארצות הברית
השכלה
עיסוק בעבר מהנדסת
תקופת השירות 1978 – נהרגה באסון הצ'לנג'ר
זמן שהייה בחלל 6 ימים ו-56 דקות
ביוגרפיה בנאס"א ג'ודית רזניק
משימות
STS-41-D‏, STS-51-L
עיטורים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית
רזניק במהלך משימה STS-41-D

ג'ודית ארלין רזניק (בשם מלא באנגלית: Judith Arlene Resnik; ‏5 באפריל 194928 בינואר 1986) הייתה אסטרונאוטית יהודייה-אמריקאית, שנהרגה באסון מעבורת החלל צ'לנג'ר שהתפוצצה במהלך המראתה לחלל. רזניק הייתה היהודייה הראשונה ששהתה בחלל (היהודי הראשון היה בוריס וולינוב),[1] והאסטרונאוטית האמריקאית השנייה, אחרי סאלי רייד ובכך גם האישה הרביעית בחלל.[2]

ביוגרפיה[עריכת קוד מקור | עריכה]

ילדותה ונעוריה[עריכת קוד מקור | עריכה]

רזניק נולדה באקרון שבאוהיו, למרווין, אופטומטריסט, ולשרה רזניק, מהגרים יהודים מאוקראינה. היא למדה בבית ספר עברי ובבית הספר התיכון פיירסטון (אנ'). את בת המצווה שלה חגגה בבית כנסת מקומי, אך בבגרותה לא הייתה דתית, וסלדה מההתייחסות אליה כ"האסטרונאוטית היהודייה הראשונה".[3] הצטיינה במיוחד במתמטיקה. היה לה אח צעיר ממנה בארבע שנים.

בין תחביביה היו נגינה קלאסית על פסנתר, רכיבה על אופניים, ריצה וטיסה.

לימודים[עריכת קוד מקור | עריכה]

בשנת 1966 התקבלה ללימודי מתמטיקה באוניברסיטת קרנגי מלון (באותו זמן - קרנגי טק) בפיטסבורג שבפנסילבניה, אך במהרה איבדה עניין בחלקים התאורטיים של המקצוע, וחיפשה תחום בו המתמטיקה הייתה שימושית. היא החליטה לעבור ללמוד הנדסת חשמל, וב-1970 סיימה תואר ראשון בתחום זה. ב-1977 קבלה תואר דוקטור בהנדסת חשמל מאוניברסיטת מרילנד.

קריירה מוקדמת[עריכת קוד מקור | עריכה]

עם סיום לימודי התואר הראשון, התקבלה לעבודה כמהנדסת חשמל בחברת RCA בניו ג'רזי. ב-1971 עברה לעבוד בסניף אחר של החברה, בווירג'יניה. במסגרת תפקידה תכננה מעגלים משולבים עבור מערכות בקרה של מכ"ם. היא גם סיפקה תמיכה הנדסית למערכות טילים וטלמטריה של נאס"א, ופרסמה מאמר על הליכי תכנון של מעגלים משולבים למטרות מיוחדות.

בין 1974 ל-1977 עבדה כמהנדסת ביו-רפואית במעבדה לנוירופיזיולוגיה של המכונים הלאומיים לבריאות שבמרילנד. היא ביצעה שם מחקרים ביו-רפואיים וניסויים בפיזיולוגיה של מערכות חזותיות. לאחר מכן עבדה תקופה קצרה כמהנדסת מערכות בכירה בפיתוח מוצרים בחברת זירוקס.

שירות בנאס"א[עריכת קוד מקור | עריכה]

בינואר 1978 היא נבחרה לתוכנית להכשרת אסטרונאוטים במסגרת הקבוצה השמינית, לאחר שנענתה למודעה שנאס"א פרסמה.[4] היא נבחרה יחד עם עוד חמש נשים, מתוך 1,000 מועמדות, ו-8,000 מועמדים בסך הכול (גברים ונשים). בתום שנת הכשרה, ביצעה מספר תפקידים הקשורים בפיתוח מעבורת החלל, ובכלל זה פיתוח תוכנת ניסויים, פיתוח הזרוע הרובוטית ותכנון טכניקות אימונים.

ב-30 באוגוסט 1984 השתתפה במשימה הראשונה של מעבורת החלל דיסקברי, STS-41-D, ובכך הפכה לאישה היהודייה הראשונה ששהתה בחלל.[1] בטיסה זו שירתה כמומחית משימה, והפעילה את הזרוע הרובוטית, שהשתתפה בפיתוחה, ובאמצעותה הוסר גוש קרח שהצטבר על הדופן החיצונית של המעבורת. בנוסף פרסמה וערכה ניסויים במפרש סולארי, כדרך עתידית פוטנציאלית לייצור חשמל נוסף במהלך משימות חלל. לאחר ביצוע מבחנים דינמיים רבים, הגיע רזניק למסקנה כי הניסוי התנהג היטב והתאים לסימולציות קרקעיות של המערך.[5] במהלך המשימה, באחת הפעמים שבהן צולמה, היא החזיקה מול המצלמה שלט ועליו כתבה "היי אבא".

לאחר מכן נבחרה להשתתף במשימה STS-51-L, גם כן כמומחית משימה. במשימה זו שוגרה המעבורת צ'לנג'ר ב-28 בינואר 1986. 73 שניות לאחר השיגור, התפוצצה המעבורת, וכל אנשי צוותה נספו.[6] אביה וחבר ילדות שלה היו בין הצופים בשיגור במרכז החלל קנדי. רזניק לקחה עמה לטיסה זו טבעת של אחיינה, ומנעול בצורת לב של אחייניתה.[7] היא הייתה אמורה להפעיל את הזרוע הרובוטית של המעבורת גם במשימה זו, ולשגר לוויין מחקר לשביט היילי, שהתקרב באותו זמן לכדור הארץ.

חיים אישיים[עריכת קוד מקור | עריכה]

בתחילת לימודיה פגשה את מייקל אולדק, שלמד גם הוא הנדסת חשמל בקרנגי מלון. הם נישאו ב-1970, ועבדו יחד בחברת RCA. אך בעוד מייקל פנה ללימודי משפטים, המשיכה ג'ודית בלימודי הנדסת חשמל. הם נפרדו ב-1975, משום שמייקל היה מעוניין בילדים בעוד ג'ודית רצתה להתמקד בקריירה המקצועית, והם התגרשו סופית ב-1975.

לאחר מותה גופתה נשרפה ואפרה פוזר בים הסמוך אל המקום שבו נמצאו שברי החללית.

הנצחה[עריכת קוד מקור | עריכה]

  • מכתש רזניק, שנמצא בתוך מכתש אפולו בצד המרוחק של הירח, קרוי על שמה.
  • האסטרואיד 3356 רזניק נקרא על שמה.
  • מספר בתי ספר בארצות הברית קרויים על שמה:
    • ספריית בית הספר התיכון פיירסטון, שבאקרון, בו למדה, נקראה על שמה.
    • בית הספר היסודי פיירלאון שבאקרון שינה את שמו ל"מרכז הלמידה הקהילתי על שם רזניק", כאשר נפתח מחדש בשנת 2006.
    • בית ספר יסודי בגייתרסברג שבמרילנד, שנפתח ב-1992, נקרא על שמה.
  • אחד ממבני המעונות באוניברסיטת קרנגי-מלון, בה למדה, נקרא על שמה. בנוסף, קיים בקמפוס פסל שלה.
  • אגודת מהנדסי החשמל והאלקטרוניקה מעניקה את פרס ג'ודית רזניק על הישגים בתחום הנדסת חלל בתחומי העניין של האגודה.[8]
  • רזניק גולמה על ידי ג'ולי פולטון בסרט הטלוויזיה "צ'לנג'ר".

אותות ועיטורים[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא ג'ודית רזניק בוויקישיתוף

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]