בית הקונפדרציה

בית הקונפדרציה
מידע כללי
סוג מרכז תרבות עריכת הנתון בוויקינתונים
מיקום ירושלים עריכת הנתון בוויקינתונים
מדינה ישראל עריכת הנתון בוויקינתונים
קואורדינטות 31°46′27″N 35°13′30″E / 31.774194444444°N 35.224972222222°E / 31.774194444444; 35.224972222222
www.confederationhouse.org
(למפת ירושלים העתיקה רגילה)
 
בית הקונפדרציה
בית הקונפדרציה
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית
מיקום מנזר ג'ורג' הקדוש שעל חורבותיו נבנה בית הקונפדרציה. מפה משנת 1861

בית הקונפדרציה הוא מרכז תרבות בירושלים, סמוך לשכונת ימין משה. המרכז נוסד ביוזמת קלמן סולטאניק, יו"ר הקונפדרציה העולמית של הציונים המאוחדים וקרוי על שמם.

ההיסטוריה של המבנה[עריכת קוד מקור | עריכה]

המבנה הוקם במאה ה-19 על ידי בעל אדמות מוסלמי, על גבי יסודות של מנזר קדום שהוקדש לג'ורג' הקדוש, ונקרא "בית עבדאללה". היה זה מבנה מבודד מחוץ לחומות העיר העתיקה, מסוג המבנים הידועים כ"קס'ר" (מילולית: מבצר או טירה), כלומר מבנה מפואר יחסית, גדול ומבוצר, בשטח שולט, לא רחוק מן העיר בתוך אזור ששימש לחקלאות ושתפקד כמרכז לפיקוח והגנה על הפעילות החקלאית וכמגורים עונתיים לבעלי הקרקע[1].

בראשית מלחמת העצמאות (דצמבר 1947) נתפס הבית על ידי שוטרי משטרת המנדט, כנקודה אסטרטגית החולשת על דרך חברון וכן על מגדל דוד ושער יפו מחד ועל משכנות שאננים וימין משה מאידך ולפיכך מהווה חיץ בין יהודים לערבים. ב-10 בפברואר 1948 הסתערו כוחות ערביים על בית עבדאללה וכבשו אותו מידי הכוחות הבריטיים. לאחר מכן גלגלו ממנו חביות חומר נפץ לכיוון ימין משה. מהבית יצאו עוד מספר פעולות איבה כנגד השכונה היהודית שגבו קורבנות רבים. הבית נתפס שוב על ידי הבריטים, אשר לא התירו מעבר מימין משה לכיוון מרכז העיר, דבר שהכניס את השכונה למצור, אחד הגורמים שהביאו לנטישתה ערב הקמת מדינת ישראל, ב-14 במאי 1948. הבית ננטש ועמד בשממונו עד שנות ה-70.

הקונפדרציה רכשה את המבנה, שניצב בנקודה גבוהה ממנה נשקפים נופי הר ציון, חומות ירושלים ומגדל דוד כאשר קלמן סולטאניק, שעמד בראשה, החליט להפוך אותו למרכז תרבות אשר "חותר להיות מרכז תרבות ותפיסתו מבטאת עמדה ליברלית ופלורליסטית, המכירה במקורות האתניים של העדות והדתות השונות המאכלסות את העיר"[2].

מרכז התרבות[עריכת קוד מקור | עריכה]

בית הקונפדרציה מתמקד בארגון הופעות ופסטיבלים בתחום המוזיקה האתנית האמנותית (בעיקר מארצות המזרח התיכון, הודו, אזרבייג'ן, הבלקן, טורקיה, ברזיל, אתיופיה ועוד) ויוזם הקמת הרכבים ייחודיים בתחום והפקת אירועי תרבות (בהם למשל "פסטיבל העוד", המביא לירושלים נגני עוד מרחבי העולם ומעלה הופעות של הרכבים חד-פעמיים מיוחדים). במקום אולם קונצרטים ובו מועלות הופעות בהפקת המוסד והוא מארח גם הופעות נודדות מהארץ ומחו"ל. המוסד מקדם מוזיקאים-עולים העוסקים במוזיקה אתנית.

תחומי פעילות נוספים של בית הקונפדרציה הם קידום השירה, במסגרת זו מפיק המרכז את "פסטיבל המשוררים במטולה"; קידום ההגות היהודית על ידי סדרות של הרצאות וקידום מסורת הפיוט היהודי על ידי הפקת הופעות, הרצאות וסדנאות. בנוסף מפעיל בית הקונפדרציה תוכניות לבתי ספר בתחומים אלה.

הקונפדרציה העולמית של הציונות המאוחדת[עריכת קוד מקור | עריכה]

הקונפדרציה העולמית של הציונות המאוחדת היא ברית עולמית (כלומר ארגון ציוני בהסתדרות הציונית העולמית בעל סניפים ב-5 ארצות לפחות, המיוצג על ידי סיעה בקונגרס הציוני העולמי). הקונפדרציה מאגדת את ההסתדרות הציונית הדסה וארגונים ציוניים שונים, בעיקר ביבשת אמריקה.

לקריאה נוספת[עריכת קוד מקור | עריכה]

  • רמי יזרעאל, שכונה במערכה - ימין משה, בתוך "ירושלים בתש"ח" (עידן 2), יד יצחק בן-צבי תשמ"ג עמודים 80 - 94.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא בית הקונפדרציה בוויקישיתוף

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ לפי רות קרק ושמעון לנדמן, היציאה המוסלמית מחוץ לחומות ירושלים בשלהי התקופה העות'מאנית בתוך: פרקים בתולדות ירושלים בזמן החדש, יד יצחק בן-צבי, תשמ"א עמודים 174 - 212.
  2. ^ מתוך מטרות העמותה