ירחית ארבע-קשתות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
(הופנה מהדף אורליה כחולה)
קריאת טבלת מיוןירחית ארבע-קשתות
ירחית ארבע-קשתות בים סוף
ירחית ארבע-קשתות בים סוף
מיון מדעי
ממלכה: בעלי חיים
מערכה: צורבים
מחלקה: מדוזות סוכך
סדרה: פתוחי פה
משפחה: Ulmaridae
סוג: אורליה
מין: ירחית ארבע-קשתות
שם מדעי
Aurelia aurita
ליניאוס, 1758

יְרֵחִית אַרְבַּע־קְשָׁתוֹת[1] או אורליה כחולה (שם מדעי: Aurelia aurita; מכונה: מדוזת ירח) היא מדוזה נפוצה, המהווה מין בסוג אורליה.

הירחית חיה בים הפתוח, להוציא את שלבי ההתפתחות לאחר הפלנולה הקשורות למצע. בארץ ישראל הן מצויות בחוף הים התיכון ובחופי סיני, הצבע הטבעי של המדוזות הוא מלבנבן שקוף ועד סגול, וצריבתה אינה כואבת. מדוזה זו אינה מזיקה לאדם ואפשר להחזיק אותה ביד.

כינוייה "מדוזת הירח" ניתן לה עקב צורתה העגולה המזכירה ירח במילואו. המדוזה ניזונה בעיקר מפלנקטון, חסילונים, קרילאים ושטרגליים.

תפוצה[עריכת קוד מקור | עריכה]

ירחית ארבע-קשתות נפוצה לאורך קו החוף המזרחי של אירופה, הגובל עם האוקיינוס האטלנטי, בחוף המערבי של צפון אמריקה ובמזרח קנדה. באופן כללי - הירחית מעדיפה את קו החוף, בדגש על אזורי שפכים ונמלים.

תזונה[עריכת קוד מקור | עריכה]

ירחית ארבע-קשתות ניזונה ממגוון אורגניזמים הכוללים: רכיכות, סרטנים, מיתרני זנב, פרוטוזואנים, אצות, ביצי דגים ואורגניזמים קטנים אחרים. מדי פעם הם נראים גם ניזונים מזואופלנקטון ג'לטיני כגון הידרתים ומסרקניות. גם למדוזות הבוגרות וגם לצעירות יש תאים צורבים ללכידת טרף וגם כדי להגן על עצמם מפני טורפים.

המזון נלכד בזרועות העמוסות תאים צורבים, שם הוא נקשר בריר ומובא אל חלל מערכת העיכול. אנזימי עיכול מהתאים הסרסים מפרקים את המזון. מעט ידוע על הדרישות לוויטמינים ומינרלים מסוימים בקרב האורליות, אך בשל הימצאותם של כמה אנזימי עיכול אנו יכולים להסיק באופן כללי שהירחית יכולה לעבד בצורה מסוימת פחמימות, חלבונים ושומנים.

גלריה[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא ירחית ארבע-קשתות בוויקישיתוף

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ערך זה הוא קצרמר בנושא בעלי חיים. אתם מוזמנים לתרום לוויקיפדיה ולהרחיב אותו.