אוסקר קומץ

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
אוסקר קומץ
Oskar Kummetz
לידה 21 ביולי 1891
לובו, הקיסרות הגרמנית הקיסרות הגרמניתהקיסרות הגרמנית
פטירה 17 בדצמבר 1980 (בגיל 89)
נוישטאדט אן דר ויינשטראסה, גרמניה המערבית גרמניהגרמניה
מדינה גרמניה עריכת הנתון בוויקינתונים
צאצאים Hans-Erich Kummetz עריכת הנתון בוויקינתונים
השתייכות הצי הגרמני הקיסריהצי הגרמני הקיסרי הצי הגרמני הקיסרי
רייכסמרינהרייכסמרינה רייכסמרינה
קריגסמרינהקריגסמרינה קריגסמרינה
תקופת הפעילות 19101945 (כ־35 שנים)
דרגה גנרל-אדמירל (קריגסמרינה) גנרל-אדמירל
פעולות ומבצעים
עיטורים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

אוסקר קומץגרמנית: Oskar Kummetz;‏ 21 ביולי 189117 בדצמבר 1980) היה אדמירל גרמני במלחמת העולם השנייה.

ביוגרפיה[עריכת קוד מקור | עריכה]

תחילת דרכו[עריכת קוד מקור | עריכה]

קומץ נולד ב-21 ביולי 1891, וב-1910 התגייס לצי הקיסרי הגרמני. את הכשרתו הבסיסית קיבל על האנייה "ויקטוריה לואיזה", ובספטמבר 1913 הועלה לדרגת לויטננט צור זה. עד 1916 הוא שרת על ה"הלגולנד" וה"פוזן". במרץ של אותה שנה הועלה לדרגת אובר-לויטננט, והועבר לשרת על טרפדות. ב-20 במרץ 1918 קיבל את הפיקוד על הטרפדת "G 10", תפקיד בו החזיק עד פברואר 1919. עם תום המלחמה ופיזורו של הצי הקיסרי, הצטרף קומץ לרייכסמרינה, ומונה למפקד שולת המוקשים "M 84". בינואר 1921 הועלה לדרגת קפיטן-לויטננט. מספטמבר 1922 עד ספטמבר 1924 פיקד על הטרפדת "V 1", ובאוקטובר 1927 מונה למפקד שייטת הטרפדות ה-3. בדצמבר 1928 הועלה לדרגת קורבטנקפיטן, וב-1 ביולי 1934 לדרגת פריגטנקפיטן, ובאוקטובר של אותה שנה מונה למפקד כוח הטרפדות של הצי (Führer der Torpedoboote).

מלחמת העולם השנייה[עריכת קוד מקור | עריכה]

באפריל 1936 הועלה לדרגת קפיטן צור זה, ומילא תפקידי מטה שונים. ב-1 בינואר 1940 הוא הועלה לדרגת קונטר אדמירל. במהלך מבצע וסירבונג - הפלישה לנורווגיה, קיבל קומץ את הפיקוד על "קבוצת הקרב אוסלו", אשר מטרתה הייתה כיבוש אוסלו. קבוצת הקרב כללה את הסיירות הכבדות "בליכר" ו"אמדן" ואת אניית המערכה זוטא "ליצו". תותחי החוף הנורווגיים הפגיזו את "בליכר" והטביעו אותה. בין 1,600 נוסעיה שטבעו היו סוכני גסטפו ופקידי מינהלה שהיו אמורים לאסור את המלך הוקון השביעי והממשלה ולהתקין בנורווגיה משטר כיבוש. גם "ליצו" ספגה פגיעות קשות ונאלצה לסגת. למרות זאת כוח קטן של צנחנים גרמנים הצליח לכבוש את אוסלו, אולם לא לפני שהמלך והממשלה, יחד עם הזהב שהיה מאוחסן בבנקים ומסמכי משרד החוץ, הצליחו להימלט לצפון המדינה. חרף השגיאות הטקטיות שעשה, קיבל קומץ את צלב האבירים של צלב הברזל.

באפריל 1942 הועלה קומץ לדרגת ויצה-אדמירל, ומונה למפקד קבוצת קרב שנועדה לפגוע בשיירות בריטיות בים הצפוני. במסגרת זו, הוא הסתבך בדצמבר 1942 בקרב ים ברנץ, אשר אף על פי שהיה מצומצם יחסית בהיקפו והסתיים ללא מנצח ברור, זעזע את שדרת הפיקוד בקריגסמרינה. כישלונן המוחלט של אוניות השטח הגרמניות בפגיעה באוניות הסוחר הבריטיות, מול כוח מלווה נחות, הביא להעברת הדגש בצי הגרמני ללוחמת הצוללות. המפקד העליון של הקריגסמרינה, אדמירל אריך רדר, הציע את התפטרותו להיטלר וזה קיבל את ההצעה ומינה תחתיו את קרל דניץ, מפקד צי הצוללות הגרמני שהיה צעיר יחסית.

ב-1 במרץ 1943 הועלה קומץ לדרגת אדמירל, ומונה למפקד קבוצת קרב חדשה אשר כללה את אניית המערכה "טירפיץ" ואת הסיירת "שרנהורסט". הקרב היחיד שבו השתתפה הקבוצה היה "מבצע סיציליה" בספטמבר 1943. מטרת המבצע הייתה להשתלט על האי סבאלברד (שפיצברגן) שמצפון לנורווגיה. עיקר חשיבותו של האי הייתה לצורך הקמת תחנות לחיזוי מזג האוויר[1]. שני הצדדים הקימו תחנות חיזוי על האי; במהלך המבצע, יצאו טירפיץ ושרנהורסט בליווי תשע משחתות, להפגיז את מתקני החוף של בעלות הברית, ולחפות על נחיתתם של חיילים גרמנים באי. המבצע נמשך שלושה ימים, החל מ-6 בספטמבר ועד 9 בו, והייתה זו הפעם היחידה שבה ירתה טירפיץ בתותחיה הראשיים; התוצאה הייתה גרועה למדי, ובשלב מסוים ירתה טירפיץ על החיילים הגרמניים. לאחר מספר ימים נסוג הכוח הגרמני, כיוון שמול העליונות הימית המוחלטת של בעלות הברית לא היו הגרמנים יכולים לתספק אותו. היה זה המבצע האחרון שבו השתתפה טירפיץ. ב-1 במרץ 1944 מונה קומץ למפקד הבסיס הימי בקיל, וב-16 בספטמבר של אותה שנה הועלה לדרגת גנרל-אדמירל. לקראת סוף המלחמה הוא בעיקר פעל כדי לסייע לפליטים גרמנים מפרוסיה המזרחית להימלט מאימת הצבא האדום.

אחריתו[עריכת קוד מקור | עריכה]

קומץ נפל בשבי הבריטי לאחר סיום המלחמה, ושוחרר בנובמבר 1946. הוא התפרנס בתחילה מעיבוד ומכירת ירקות, ולאחר מכן הפך לפקיד קבלה בקזינו של באד דירקהיים. הוא נפטר ב-17 בדצמבר 1980 בגיל 89.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא אוסקר קומץ בוויקישיתוף

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ ראו: [1]