אוכלי פירות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
מקוק מזוקן באכילת פירות פיקוס.
ארה צהובת חזה עם פרי
צב יבשה אוכל תות.
עטלף פירות מצוי באכילה.

אוכל פירות או פרוגיבור (Frugivore) הוא בעל חיים הניזון בעיקר מהציפה, החלק המתוק והעסיסי העוטף את זרעי העץ או השיח. אוכלי פירות ניזונים בנוסף גם מעלים וחרקים. למרות שפרוגיבורים וצמחים בעלי פירות עם ציפה נפוצים ברחבי העולם כולו, הריכוז הגבוה ביותר שלהם מצוי בחלקים הטרופים של העולם.

הפצת זרעים[עריכת קוד מקור | עריכה]

אכילת הפירות על ידי בעלי החיים מסייעת לתפוצת זרעי הצמח למרחק. היתרונות של הפצת הזרעים על ידי פרוגיבורים ככל הנראה גרמה להיווצרותם של הפירות בעלי הציפה, פירות שמגרים את הפרוגיבורים ומעודדים אותם להפיץ את זרעי הצמח. פירות שמותאמים להפצה על ידי פרוגיבורים הם בעלי ציפה עבה יחסית, עשירה בפחמימות, מים, מינרלים וויטמינים, לפרי צבעים חזקים לרוב והוא בעל ריח. קיבתם של פרוגיבורים מותאמת לעיכול פירות ביעילות גבוה ובזמן קצר, כך שהזרעים של הצמח לא יתעכלו בקיבה.

מינים שניזונים מפירות[עריכת קוד מקור | עריכה]

מרבית הפרימטים הם אוכלי כל אך במידת האפשר תזונתם מכילה אחוז מסוים של פירות למשל, קופי האדם כמו מיני השימפנזה. עיקר תזונתם מהווים חלקי צמחייה כמו פירות, זרעים, אגוזים, עלים ומעט מתזונתם מגיע ממזון מן החי שמקורו בחיות קטנות כגון פרוקי רגליים, לטאות, ציפורים ואף קופים אחרים. שאר קופי האדם כגון גורילה ואורנג אוטנג, הם בעלי תזונה שמורכבת בעיקר מן הצומח, אך גם הם מגוונים מעט בחי.

יונקים אוכלי פירות נוספים הם איילים וחזיריים שונים, הפילים, עטלפי פירות, הארמדיל, כמה מכרסמים כמו נמנמניים, וטורפים שונים כמו גחניים (ובעיקר גחן דקלים אסייתי), ראקוניים כמו הקינקז'ו, ודובים.

אוכלי פירות נוספים הם התוכים, הקלאו, הטוקאן, הטווס, כמה יונים והקזואר אצל העופות, איגואנות וצבי יבשה אצל הזוחלים, מספר דגים בנהר האמזונאס שעוקבים אחרי קופים ואוכלים כל פרי שנופל למים. ישנם עשרות חרקים שנוברים בכל פרי שהם יכולים בין השאר נמלים, כנימות, פשפשים וחיפושיות שונות, מינים רבים של פרפרים אף מטילים את ביציהם על פרחים, כדי שכשהזחל יבקע הוא יהיה בתוך פרי ויבלה את חייו הצעירים בנבירה בפרי. מבין הסרטנים יש את סרטן הקוקוס (אך הוא אוכל פירות לעיתים נדירות).

ראו גם[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא אוכלי פירות בוויקישיתוף