אדי רמה

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
אדי רמה
Edi Rama
לידה 4 ביולי 1964 (בן 59)
טירנה, אלבניה
שם לידה Edvin Kristaq Rama עריכת הנתון בוויקינתונים
מדינה אלבניהאלבניה אלבניה
השכלה
מפלגה המפלגה הסוציאליסטית של אלבניה
בן או בת זוג Matilda Makoçi (19861991)
Linda Rama (24 באוקטובר 2010–?)
Delina Fico (19911997) עריכת הנתון בוויקינתונים
www.edirama.al
ראש ממשלת אלבניה ה־33
15 בספטמבר 2013 – מכהן
(10 שנים)
תחת נשיא אלבניה בויאר נישני, איליר מטה
ראש עיריית טירנה ה־40
11 באוקטובר 200025 ביולי 2011
(10 שנים)
פרסים והוקרה
  • אזרחות כבוד של אולצין (2015)
  • Order of Minerva (2022)
  • מסדר הנסיך יארוסלאב הנבון, דרגה 1 (28 בדצמבר 2023)
  • World Mayor (2004)
  • מפקד בלגיון הכבוד (2017)
  • בפסקה זו רשומה אחת נוספת שטרם תורגמה עריכת הנתון בוויקינתונים
חתימה עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית
רמה עם נשיא המדינה ראובן ריבלין, 2015

אדי רמהאלבנית: Edi Rama; נולד ב-4 ביולי 1964) הוא אמן, צייר ופוליטיקאי אלבני המכהן כראש ממשלת אלבניה החל משנת 2013 וכמנהיג המפלגה הסוציאליסטית של אלבניה משנת 2005. לפני שהיה לראש ממשלת אלבניה, הוא כיהן כראש עיריית טירנה כ-10 שנים. לפני שעסק בפוליטיקה, הוא היה צייר ובצעירותו הוא היה כדורסלן. הוא נתן לעברו כצייר משמעות רבה בעת כהונתו כראש עיריית טירנה. הוא התבלט בצביעת חלק ניכר מבתיה הישנים של טירנה שעוצבו לפי האדריכלות הקומוניסטית והורה לצבוע אותם בצבעים צבעונים[1].

ביוגרפיה[עריכת קוד מקור | עריכה]

רמה נולד בטירנה לכריסטאץ' ואנטה (לבית קולקה). אביו, כריסטאץ' רמה היה פסל ידוע יליד דורס. רמה הוטבל כנוצרי קתולי אבל רואה עצמו כחסר השתייכות דתית[2].

כנער, התעסק רמה בספורט, בעיקר בכדורסל. למשך זמן מה הוא שיחק בנבחרת הלאומית בכדורסל של אלבניה, נבחרת אלבניה בכדורסל[3].

לאחר קריסת הקומוניזם באלבניה, רמה היה לפעיל בתנועה פוליטיות שדגלו בדמוקרטיה. באותו זמן הוא למד באוניברסיטה לאומנות הלאומית של אלבניה.

קריירה פוליטית[עריכת קוד מקור | עריכה]

שר בממשלת אלבניה[עריכת קוד מקור | עריכה]

ב-1998 נענה רמה להצעתו של מנהיג מפלגתו, פאטוס נאנו לכהן כשר התרבות. הוא כיהן בתפקיד זה במשך שנתיים, עד שנת 2000 בממשלותיהם של פאנדלי מאיקו ואיליר מטה.

ראש עיריית טירנה[עריכת קוד מקור | עריכה]

באוקטובר 2000 נבחר לראשות עיריית טירנה מטעם המפלגה הסוציאליסטית של אלבניה. כראש עיריית טירנה הוא התבלט בהרס מאות מבנים לא חוקיים, אך כהונתו בלטה עקב מהפכת הצבע שהעיר עברה. רמה החליט לצבוע בניינים וגורדי שחקים בצבעים בהירים, על מנת להכניס צבע וחיים לעיר. בריאיון שנערך איתו ב-2003 אמר:

"אני מאמין שצבע יכול להוות ביטוי לתוכן של דבר מסוים. במקרה של טירנה, היא הייתה כמו אישה חולה במיטה ומאמינה שרק המוות ישחרר אותה מהמחלה. ואז היא שמה איפור ושפתון, קמה מהמיטה עם כוחות מחודשים, גילתה את עצמה מחדש והפסיקה לחשוב יותר על המוות"[4].

בשנת 2003 נבחר לכהונה שנייה.

באוקטובר 2005, ראמה נתמנה להיות מנהיג של המפלגה הסוציאליסטית של אלבניה בעקבות התפטרותו של פאטוס נאנו. בתור ראש עיר הוא הוביל לשיפוץ כיכר סקנדרבג במימון ממשלת כווית בשנת 2010.

ב-2011 הפסיד בהפרש זעום למועמד המפלגה הדמוקרטית לוזלים באשה. עקב הפסדו רמה היה למנהיג האופוזיציה באלבניה.

ראש ממשלת אלבניה[עריכת קוד מקור | עריכה]

ביוני 2013 המפלגה הסוציאליסטית של אלבניה זכתה ברוב באספה הלאומית. ב-10 בספטמבר אותה שנה הטיל עליו נשיא אלבניה בויאר נישני את מלאכת הרכבת הממשלה וב-15 בספטמבר הושבעה ממשלתו של רמה.

ב-21 בדצמבר 2015 הגיע רמה לירושלים ונועד עם ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו. השניים חתמו על הצהרת ידידות משותפת לרגל 25 שנה לכינון יחסי אלבניה–ישראל[5]. כמו כן, רמה נועד עם נשיא מדינת ישראל ראובן ריבלין במשכן הנשיא[6].

באפריל 2016, במהלך הקמפיין של המועמד הרפובליקני לנשיאות ארצות הברית דונלד טראמפ, אמר רמה כי בחירתו עלולה לסכן את אלבניה ואת יחסי אלבניה-ארצות הברית[7]. ביולי 2016 מפלגת האופוזיציה (המפלגה הדמוקרטית של אלבניה) הגישה תלונה נגד ראש הממשלה אדי רמה, והאשימה אותו כי העביר 80 אלף דולר לקמפיין הנשיאות של נשיא ארצות הברית ברק אובמה לקראת הבחירות לנשיאות ארצות הברית 2012 בתמורה לכך שיסכים להצטלם איתו. רמה הכחיש את הטענות והפרשה לא הניבה פרי[8].

ראמה קידם מדיניות לשינוי מבני במערכת המשפט באלבניה, שהייתה אחת ממערכות שיפוטית הפגומות ביותר והלא יעילות באירופה באותה עת. בשנת 2016 אישר הפרלמנט האלבני את "חוק הבדיקה". על סמך חוק זה, כל שופט או תובע אשר אינו יכול להסביר את מקור העושר שלו או פסקי דין מפוקפקים בעניינו לשעבר, ייפסל לאלתר. בנובמבר 2016 הצהיר האיחוד האירופי כי יישום מוצלח של מספר חוקים אירופאים באלבניה נותר הקריטריון היחיד לפתיחת שיחות הצטרפות אלבנית לאיחוד.

רפורמה מרכזית נוספת הייתה בתחום האנרגיה, שנותרה על סף פשיטת רגל ממאמץ הפרטה כושל קודם. ממשלתו אכפה בהצלחה את תשלום מיליארדי החשבונות שלא שולמו והשקיעה רבות במודרניזציה של רשת חלוקת החשמל המיושנת. מדיניות כלכלית הצליחה גם היא. הצמיחה הכלכלית, מ-0.5% בשנת 2013, הואצה ל-3.5% בשנת 2016 ועלתה ל-4% במהלך 2017. האבטלה צומצמה בהתמדה, הודות ל-183,000 משרות חדשות שנוצרו במנדט הראשון שלו. יתר על כן, עם 11.5% אחוזי אבטלה (2019), באלבניה יש את אחת משיעורי האבטלה הנמוכים ביותר בבלקן.

רפורמות חשובות אחרות כוללות את הרפורמה המנהלית, הרפורמה במערכת הרווחה והפנסיה והרפורמה בהשכלה הגבוהה. ברמה הבינלאומית, ממשלת רמה מנהלת מדיניות פיוס היסטורית בין אלבנים לסרבים וביקורו בבלגרד, בשנת 2014 היה ביקורו הראשון של ראש ממשלת אלבניה בסרביה מזה למעלה מ-70 שנה. בביקור שני, במהלך הפורום הכלכלי בניס, השווה ראמה את תהליך הפיוס האלבני והסרבי עם הפיוס ההיסטורי בין הצרפתים לגרמנים לאחר מלחמת העולם השנייה. ראמה הוא גם תומך מרכזי בתהליך ברלין, פלטפורמה של שיתוף פעולה בין ממשלתי בין האיחוד האירופי למדינות הפרו-מערביות בבלקן.

ראו גם[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא אדי רמה בוויקישיתוף

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]