אברון הגיד על שם גולג'י

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
אברון הגיד על שם גולג'י
אברון גולג'י מתוך גיד אכילס
אברון גולג'י מתוך גיד אכילס
שיוך particular anatomical entity עריכת הנתון בוויקינתונים
תיאור ב האנטומיה של גריי (מהדורה 20) (1061) עריכת הנתון בוויקינתונים
על שם קמילו גולג'י
מזהים
טרמינולוגיה היסטולוגיקה H3.03.00.0.00024 עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

אברון הגיד על שם גולג'י (מכונה גם גופיף גולג'י או רק אברון גולג'י אך אין לבלבלו עם אברון גולג'י שנמצא בתא) הוא קולטן חישה הממוקם בצמתי שריר-גיד ומייצר משוב המועבר למערכת העצבים המרכזית על עוצמת מאמץ המתיחה על מערכת השריר-גיד בעת כיווץ השריר.

אנטומיה[עריכת קוד מקור | עריכה]

אברוני הגיד על שם גולג'י מרוכזים באזור החיבור בין השריר לגיד ומונחים בתוך רצף העברת הכוח מהשריר לגיד. גוף האברון מורכב מסיבי קולגן המחוברים מצידם האחד לעשרה עד חמישה עשר סיבי שריר ומצידם השני לגיד.

האברון מעוצבב על ידי סיב עצב תחושתי מסוג Ib (השני רק לסיב מסוג Ia במהירות ההולכה שלו), המתפצל לסיבונים העוטפים קבוצות של סיבי קולגן.

תגובת אברון גולג'י לשינויים במאמץ המתיחה על השריר[עריכת קוד מקור | עריכה]

כאשר השריר מתכווץ, נמתחים סיבי הקולגן של האברון. מתיחתם מעוותת את קצוות סיב העצב וגורמת לפתיחת תעלות יונים וליצירת דחפים עצביים הנשלחים למערכת העצבים המרכזית דרך סיב העצב.

קצב הדחפים העצביים מעיד על גודל הכוח המופעל על האברון: בהפעלת כוח חזק במהירות מתעוררת תגובה דינמית מיידית, חזקה וקצרה של האברון, ולאחריה נמשכת תגובה סטטית חלשה יותר ופרופורציונלית לכוח המופעל על האברון.

הסיבים העצביים מסוג Ib מתחברים בין היתר דרך אינטרנוירון לנוירונים התנועתיים של השריר, דרך סינפסה בעלת השפעה מעכבת ויוצרים קשת רפלקס בעלת מנגנון משוב שלילי. כאשר מופעל כוח רב מדי על האברון (ועל השריר-גיד) מעוכבת פעולתו של השריר ומפחיתה את העומסים המופעלים עליו. ההפחתה בפעולת השריר מגנה עליו מקריעה ועל חיבור הגיד-עצם משבר תלישה.

ראו גם[עריכת קוד מקור | עריכה]

לקריאה נוספת[עריכת קוד מקור | עריכה]

  • אלי כרמלי, השריר, נווה-רם, עמ' 48, 2000.
  • Guyton AC, Hall JE. Textbook of Medical Physiology, 9th Ed., W.B. Saunders Company, pp. 691-692, 1996.

}}

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]