אבו עומר א-שישאני

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
אבו עומר א-שישאני
თარხან ბათირაშვილი
תמונה זו מוצגת בוויקיפדיה בשימוש הוגן.
נשמח להחליפה בתמונה חופשית.
לידה 11 בפברואר 1986
נפת אחמטה, גאורגיה
נהרג 14 במרץ 2016 (בגיל 30)
אל שירקט, עיראק עריכת הנתון בוויקינתונים
שם מלא תַּרְחָאן בָּתִירַשְׁווִילִי
שם לידה Tarkhan Tayumurazovich Batirashvili עריכת הנתון בוויקינתונים
מדינה גאורגיהגאורגיה גאורגיה
עיסוק לוחם
דת אסלאם
בן או בת זוג Seda Dudurkaeva עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

תַּרְחָאן בָּתִירַשְׁווִילִיגאורגית: თარხან ბათირაშვილი, ‏11 בפברואר 198614 במרץ 2016), שהיה ידוע גם בכינויו אַבּוּ עוֹמַר א-שִׁישַׁאנִיערבית: أبو عمر الشيشاني), היה מפקד בכיר בארגון הטרור המדינה האסלאמית וסמל בחיל הרגלים של גאורגיה.

הוא לחם במלחמה בדרום אוסטיה בשנת 2008, הפך ללוחם ג'יהאד לאחר ששוחרר משירות צבאי, ושירת בפיקוד בכמה ארגונים מיליטנטיים אסלאמיים במלחמת האזרחים בסוריה. בין השאר היה ראש כמה ארגונים במלחמה לפני שחבר למדינה האסלאמית.

במאי 2015 הודיעה ארצות הברית על פרס בשווי חמישה מיליון דולר על מי שימציא מידע שיוביל ללכידתו.

ב-28 בדצמבר 2015 דווח כי א-שישאני ושני מפקדים נוספים נתפסו ב-25 בדצמבר 2015 על ידי כוחות אמריקניים.[1] דיווח זה ודומים לו התבררו כשגויים, עד אשר ב-15 במרץ 2016 אישר הממשל האמריקאי כי א-שישאני נהרג במתקפה אווירית.[2] ב-14 ביולי 2016 אושר מותו רשמית על ידי דאעש.[3]

חיים מוקדמים[עריכת קוד מקור | עריכה]

תרחאן תאימורוביץ' בתירשווילי נולד ב-הרפובליקה הסובייטית הסוציאליסטית של גאורגיה (היום גאורגיה) ב-1986. אביו, תאימורז בתירשווילי, הוא נוצרי באצבי, ואימו הייתה מוסלמית כיסטית - תת-קבוצה של צ'צ'נים אתניים, מערוץ פנקיסי.

בתירשווילי גדל בכפר כיסטי נוצרי בשם בִּירְקִיָאנִי (גאו'), בערוץ פנקיסי, באזור עני בצפון מזרח גאורגיה.

תרחאן היה אחד מ-3 בנים, שבחרו להתאסלם, בניגוד לעמדת אביהם.

במהלך ילדותו, אביו בקושי היה נוכח, עקב תקופות היעדרות ממושכות בגין עבודתו ברוסיה, ו-3 האחים גודלו בעיקר על ידי אימם.

בנערותו, הוא עבד כרועה צאן בגבעות שמסביב לערוץ פנקיסי. לאחר מכן בשנות ה-90, ערוץ פנקיסי היה נקודת מעבר מרכזית עבור חמושים המשתתפים במלחמת צ'צ'ניה השנייה, וכך נוצר המפגש הראשון בין באטרישווילי ובין החמושים הצ'צ'נים שחדרו לרוסיה.

לדברי תאימורז אביו, הצעיר סייע בחשאיות ללוחמים הצ'צ'נים לחדור לתוך רוסיה, ולעיתים גם הצטרף למשימות שלהם כנגד חיילים רוסים.

פעילות מיליטנטית[עריכת קוד מקור | עריכה]

בתירשווילי נעצר בספטמבר 2010 על החזקת מצבור כלי נשק, נשפט והורשע לשלוש שנות מאסר. הוא שוחרר בתחילת 2012 לאחר 16 חודשי מאסר, ועזב מיד את גאורגיה. באחד מראיונותיו ציין שהכלא שינה אותו: ”הבטחתי לאללה שאם אצא חי מהכלא אקדיש עצמי למלחמת ג'יהאד למענו”.

חטיבת מוהאג'ירין[עריכת קוד מקור | עריכה]

הפיקוד הראשון שלו היה על חטיבת מוהאג'ירין, קבוצה ג'יהאדיסטית אסלאמיסטית שהורכבה מלוחמים זרים שהוקמה בקיץ 2012. יחידתו הייתה מעורבת בקרב חלב, ובאוקטובר 2012 הם סייעו לחזית אל-נוסרה בפשיטה על בסיס הגנה אווירית וטילי סקאד בחאלב.[4]

בדצמבר 2012 הם לחמו לצד חזית אל-נוסרה בתקיפת בסיס צבא 'שייח סולימאן' במערב חלב. בפברואר 2013, יחד עם גדודי תוהיד וחזית אל-נוסרה, הם הסתערו על בסיס הגדוד השמיני של הצבא הסורי, ליד שדה התעופה הראשי בחלב.

במרץ 2013 דווח כי חטיבת מוהאג'ירין התמזגה עם שתי קבוצות ג'יהאדיסטיות סוריות והקימה קבוצה חדשה בשם ג'ייש אלמוג'יריין וואל-אנסאר. סניף של חטיבת מוהאג'ירין היה מעורב במתקפה על לטקיה ב-2013.[5]

המדינה האסלאמית[עריכת קוד מקור | עריכה]

במאי 2013 מונה בטירשווילי למפקד הזרוע הצפונית של המדינה האסלאמית על ידי אבו בכר אל-בגדאדי. באוגוסט 2013 הכריז על גירוש אחד ממפקדיו, אמיר סייף אללה, ועוד 27 מלוחמיו. בתירשווילי האשים אותם במעילה, בהפרת אמון הציבור הסורי והמרדתו נגד לוחמים זרים, אולם סייף אללה הכחיש את ההאשמות נגדו וטען שמקורן היה בעובדה שסירב להצטרף עם בטירשווילי לשורות המדינה האסלאמית.

בסוף 2013 הוחלף בהנהגת "צבא המוהאג'ירין" על ידי מפקד צ'צ'ני אחר בשם "צלאח א-דין", מכיוון שהצהרת הנאמנות למדינה האסלאמית לא הייתה לרוחם של חלק ניכר מלוחמי החטיבה, עקב נאמנותם לדוקה אומרוב, מנהיג אמירות הקווקז.

באמצע 2014 כבר היה לאחד מבכירי המדינה האסלאמית וחבר ב"מועצת שורה" בא-רקה.

אביו סיפר כי הוא התקשר אליו פעם אחת מאז שעזב את סוריה כדי לספר לו שהתחתן עם אשה צ'צ'נית ושיש לו בת בשם סופיה. במשך זמן מסוים חי בווילה גדולה עם משפחתו בהורייתאן השוכנת צפונית לחלב. נטען שהוא היה אחראי על מתקני כליאה של המדינה האסלאמית ליד א-רקה, והיה אחראי על עינויים ותחקורים של שבויים זרים.

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]