פורטל:גאוגרפיה

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית

רענון הפורטל כיצד אוכל לעזור?    

גאוגרפיה היא מדע רב-תחומי הרושם, מתעד וחוקר את התופעות הפיזיות והאנושיות הקשורות בכדור הארץ; פיזיות כדוגמת אקלים, הידרולוגיה וגאולוגיה, ואנושיות כדוגמת דמוגרפיה, כלכלה ותרבות. המילה "גאוגרפיה" באה מיוונית, ומורכבת משתי מילים: גאו – ארץ, וגרפיה – רישום; "רישום כדור הארץ".

חלק נכבד ממדע הגאוגרפיה הוא רישום, תיעוד וניתוח של המידע הגאוגרפי. פעולות אלה נעשות בעזרת טקסט גאוגרפי. טקסט זה עשוי להיות מידע פונטי כתוב, טבלה ותרשים, אך הטקסט הבסיסי הבולט בגאוגרפיה הוא המפה. מדע הקרטוגרפיה הוא מדע-עזר של הגאוגרפיה החוקר ומנתח את המאפיינים של המפות ודרכי יצירתן ובכך משמש את הגאוגרפיה לרישום ותיעוד המידע שהיא אוספת. מדע-עזר נוסף של הגאוגרפיה, מודרני יותר, הוא השימוש במערכות מידע גאוגרפי. מערכות אלה עוזרות לשימוש, ניתוח וחקר המידע באמצעות תוכנות מתקדמות ויכולות חישוב גבוהות. גאוגרפיה

טוען את הלשוניות...
אקלים הוא אוסף של מאפיינים מטאורולוגיים, ובעיקר טמפרטורות ומשקעים, הקובעים את סיווגו של אזור גאוגרפי מסוים מבחינת מזג האוויר השורר בו לאורך השנה. מקור השם הוא מהמילה היוונית "klima" שפירושה זווית (של פגיעת קרני השמש בקרקע).

הגורמים המשפיעים על האקלים באזור מסוים הם בין היתר קרבה או ריחוק מגופי מים גדולים, הגובה מעל פני הים, וקו הרוחב.

אתרים ותופעות:

גאומורפולוגיה הוא שמו של המדע העוסק בתהליכים היוצרים ומעצבים את הנוף (תהליכי "בנייה" של הנוף). מדע זה הוא ענף של תורת הגאולוגיה, החוקר את התפתחות הנוף ושינוי פני השטח. השם נובע מיוונית: גאו – אדמה, מורפוס – צורה, לוגיה – תורה.

אתרים ותופעות:

הידרולוגיה הוא מדע העוסק במים שאינם באוקיינוסים (אוקיינוגרפיה הוא התחום המדעי העוסק במים אלו) ואינם באטמוספירה (מדעי האטמוספירה הוא התחום המדעי העוסק במים אלו). תחום זה כולל את מי התהום ואת המים שעל פני היבשות – נהרות, אגמים, שיטפונות, ניקוז, תעלות וכיוצא בזה. אחת המשימות הקשות ביותר בהידרולוגיה היא מחקר מי התהום. זאת משום שכמעט כל דבר הקשור במי התהום הוא קשה לתצפית ולמדידה.

מקור המונח "הידרולוגיה" מיוונית עתיקה, ומהווה צירוף של המילים "ὕδωρ" (הידרו), שפירושו מים, ו"λόγος" (לוגיה), שפירושו תורה (הידרולוגיה = תורת המים).

אתרים ותופעות:

פדולוגיה היא תחום מחקר מדעי העוסק בלימוד קרקעות בסביבתן הטבעית. בתחום מחקר זה עוסקים בהבנת תהליכי היווצרות הקרקע ובהבנת הקשר בין הקרקע ובין גורמים אחרים, כמו הסלע עליו היא יושבת והאקלים השורר באזור.

אדפולוגיה הוא תחום מחקר נוסף בתורת הקרקע שעוסק בהבנת השפעת הקרקע על החיים בה ועליה, ובמיוחד השפעתה על הצומח.

אתרים ותופעות:

פיטוגאוגרפיה (phytogeography) היא תחום בבוטניקה העוסק בחקר התפוצה הגאוגרפית של צמחים. מכונה גם גאובוטניקה.

אזור פיטוגאוגרפי (אזור צמחייה, Phytogeographical region) הוא אזור גאוגרפי בו יש חפיפה רבה בין תחומי התפוצה של סוגים ומינים. אזור פיטוגאוגרפי הוא יחידת משנה של ממלכת צמחייה. במרבית המקרים יש קשר בין התחום הגאוגרפי של אזור צמחייה לאזור אקלים מסוים. בהגדרה, אזור צמחייה מתאפיין בשיעור אנדמיות גבוה ברמות של סוג (50%<) ושל מין (75%<).

קיימים 37 אזורים פיטוגאוגרפיים. מתוכם, ששת העיקריים הם: ארקטי, אירו-סיבירי, אירנו-טורני, ים-תיכוני, סהרו-ערבי (מדברי) והאזור הסודאני (טרופי יובשני). כל אחד מהאזורים הללו מאופיין על ידי תנאים שונים (אקלימיים,טופוגרפיים וכו'), הנקראים בשם הקולקטיבי סינדרום. הסינדרום משפיע על מאפייני הצמחייה האזורית.

אתרים ותופעות:

5
100%
#A52A2A
#E8E4E3
טוען את הלשוניות...
גאוגרפיה עירונית היא ענף בגאוגרפיה, העוסק במכלול ההיבטים הנוגעים להתיישבות בערים, היווצרות ערים והתפתחותן. נושאי המחקר שלו הן תפרוסת הערים במרחב והגורמים הגאוגרפיים המשפיעים על דרך צמיחתן של ערים על רקע נתוניהן הסביבתיים. התחום כולל גם התייחסות לבעיות עירוניות ולהתפתחותן העתידית של ערים ושל דפוסי התיישבות דומים להן – רחבים או מצומצמים יותר. ההתמקדות בערים נעה בין התייחסות לאפיוניה הייחודיים של עיר מסוימת לבין ניסיון לאפיין סוגי ערים שונים, בהקשרים שונים, שביניהם מבנה, גודל ותפקוד.

הנושאים העיקריים שבהם עוסקת הגאוגרפיה העירונית הם: גבולות העיר, מבנה הפיזי של העיר, שימושי קרקע עירוניים, דינאמיקה עירונית, תפקודי עיר, תחבורה עירונית, אוכלוסייה עירונית מע"ר, תחומי השפעה של העיר, יחסי גומלין בין ערים, מדרג עירוני, ערים חדשות, הגירה בין עירונית, תכנון עירוני וטיפוסי ערים.

פעילויות וחברות:

גאוגרפיה כלכלית היא ענף בתחום הגאוגרפיה, העוסק בחקר ותיאור השינויים הגאוגרפיים הנגרמים עקב פעולות האדם, כגון צריכת שירותיים מסוימים, מסחר ואוצרות טבעיים. גאוגרף כלכלי מסוגל להבין תופעות מסוימות או הצלחות מסוימות של עסקאות או פעולות כלכליות נוספות שעושה חברה מסוימת או אדם מסוים, וגם לשער איפה התופעה תוכל לפרוץ ואיזה קהל מיועד אליו וכך גם לדעת איפה כדאי להקים חברה.

פעילויות וחברות:

גאוגרפיה פוליטית עוסקת בנושאים שהם בנקודת המפגש שבין גאוגרפיה לפוליטיקה. הגאוגרפיה הפוליטית עוסקת הן בהשפעת הגאוגרפיה על פנים המדינה, והן ועל מדיניות החוץ שלה (גאופוליטיקה).

פעילויות וחברות:

גאוגרפיה היסטורית היא ענף מתוך תחום הגאוגרפיה של האדם. בתחום זה נראה קשר ישיר של השפעת הגאוגרפיה על ההיסטוריה, ולהפך, השפעת ההיסטוריה על הגאוגרפיה.

הגאוגרפיה ההיסטורית נחלקת לארבעה תחומים עיקריים:

  • השפעת תנאים גאוגרפיים על מהלך ההיסטוריה: לדוגמה השפעת האקלים כמו משקעים, יכולת גידול דגנים וכו', הינו גורם מרכזי ליישוב במקום מסוים ומשפיע על התפזורת היישובית לאורך הדורות.
  • חקר שרידי עבר המצויים בנוף ההווה – ענף הארכאולוגיה: מאפשרים לנו עדות מוצקה להוכחת אזורי התיישבות ותרבות חומרית באותו המקום.
  • גאוגרפיה של העבר: תנאי שטח פיזיים משפיעים על התרחשותם של מאורעות היסטוריים. האירועים ההיסטוריים המושפעים ביותר הינם קרבות היסטוריים לדוגמה: קרבות החשמונאים סביב לירושלים. הגאוגרפיה של העבר כוללת בתוכה גם תחום גאוגרפיה צבאית.
  • שינויים גאוגרפיים בנוף שנעשו על ידי האדם. ענייני איכות הסביבה. לדוגמה – מידבור ואנטי מידבור. על ידי ניצול מתאים של משאבי טבע בני האדם יכולים לצמצם שטחי מדבר ונזקיהם.
דמוגרפיהיוונית דמוס = עם, אוכלוסייה; גרפיה = רישום, תיעוד) היא תחום דעת במדעי החברה ובגאוגרפיה, העוסק בחקר ותיעוד האוכלוסייה, בהרכבה, ובתמורות החלות בה עם הזמן במונחים של גודל האוכלוסייה, הגידול בה, הרכבה ופיזורה הגאוגרפי.

פעילויות וחברות:

3
100%
#A52A2A
#E8E4E3
֑
בחרו ערך מומלץ מהרשימה וצפו בתוכן הנטען

ישויות ריבוניות: אי הפסחא - ברזיל - הר אתוס

ערים: אורבייטו - באת' - בלינצונה - ברמינגהאם (אלבמה) - הוואנה - טביליסי - טרגונה - טריאסטה - כפר סבא - לוקסמבורג (עיר) - מלאקה - נצרת - נשר (עיר) - סוצ'י - סן מרינו (עיר) - עכו - פריז - צנעא - קורפו (עיר) - קלוז'-נאפוקה - רייקה - רמת השרון - תל אביב-יפו

פארקים לאומיים: הפארק הלאומי גליישר - הפארק הלאומי גרנד טיטון - הפארק הלאומי ההיסטורי של תרבות צ'אקו - הפארק הלאומי יוסמיטי - הפארק הלאומי ילוסטון - מערכת הפארקים רדווד

אתרים: דרך סנטיאגו - החומה הגדולה של סין - הר ראשמור - טרנאטה - סירטסיי - סנט קילדה - עמק החולה - פינטובו - ציורי הסלע בוואל קמוניקה - שמורות הפנדה הענק בסצ'ואן - תל אבו הואם - תעלת פנמה האגם המערבי

אישים: פרנאו מנדש פינטו - תור היירדאל

אחר: אקווה אלטה - ליבת קרח - האימפריה הפורטוגזית - היסטוריה של המטאורולוגיה - נהר

מבט על "נהר קולומביה" מקולומביה הבריטית, קנדה
מבט על "נהר קולומביה" מקולומביה הבריטית, קנדה

נהר הוא גוף הנושא מים מתוקים ממקור יבשתי, כגון מעיינות ושלגים, אל אגם או ים, והוא גדול מנחל. זרימתם של הנהרות היא באפיק טבעי, מן המקום הגבוה אל הנמוך.

הנהרות ממלאים תפקיד חשוב בתולדות התרבות, וכבר בימי קדם התיישב האדם והקים את עריו לאורך גדותיהם. התרבויות הגדולות הראשונות צמחו בעמקי הנהרות: עמק הפרת והחידקל, עמק האינדוס, עמק הנהר הצהוב ועמק הנילוס.

הנהר מספק לתושבים מים לשתייה ולהשקיה, דגים לאכילה, אתר לרחיצה ולכביסה, חול וחלוקי נחל לבנייה, מישורי סחף פוריים, כוח להניע טחנות מים, דרך נוחה לתחבורה ותובלה ואף אמצעי הגנה טבעי נגד אויבים. בימינו מספקים נהרות מהירי זרימה גם אנרגיה הידרואלקטרית וכן נתיב לסילוק מי שופכין ופסולת תעשייתית (דבר המזהם את הנהרות, וגורם נזק לחי והצומח שלהם).


מחצבת גבס במכתש
קיר האמוניטים במכתש
מראה כללי של המכתש
מכתש רמון הוא מכתש אירוזי, הגדול מסוגו בעולם, המצוי בנגב הישראלי, אחד מחמישה מכתשים בנגב, ומהווה תופעת טבע ונוף ייחודית. על קצה המכתש מצויה העיירה מצפה רמון. הסברה כיום היא שהמכתש נוצר משחיקה של שכבות סלע רכות הנמצאות תחת שכבות קשות יותר - מרכז המכתש היה בעבר ראשו של הר, שפתי המכתש פונות עדיין אל ראש ההר שכבר לא קיים, ופנים ההר נשחק והפך למכתש. אורכו של המכתש כ-40 ק"מ, רוחבו המרבי כ-9 ק"מ ועומקו היחסי כ-400 מטר.
רואלד אמונדסן
רואלד אמונדסן

רואלד אמונדסןנורווגית: Roald Amundsen;‏ 16 ביולי 187218 ביוני 1928) היה מגלה ארצות נורווגי, הראשון שכבש את הקוטב הדרומי. בשנים 1897 – 1899 הצטרף למשלחת החקר הבלגית לאנטארקטיקה במסעה הראשון. ספינת המשלחת, "בלגיקה", נתקעה בתוך שדה קרח ונאלצה להישאר במקום עד הפשרת הקרחון. כך הייתה המשלחת הבלגית הקבוצה האירופאית הראשונה שעברה חורף שלם באזור אנטארקטיקה על אף שלא תכננה לעשות זאת ולא הייתה מצוידת כראוי למטרה זו. ב-1903, אחרי שהקדיש זמן ללימודים, אמונדסן הוביל בהצלחה משלחת חקר למעבר הצפון-מערבי, מעבר ימי בין האוקיינוס האטלנטי לאוקיינוס השקט, דרך הארכיפלג הארקטי הקנדי. במסעו זה ערך תצפיות שעל פיהן קבעו אנשי המדע את מקומו של הקוטב המגנטי הצפוני.

כל הגאוגרפיםכל מגלי הארצותכל הקרטוגרפים
תמונת לווין של יבשת אנטארקטיקה
תמונת לווין של יבשת אנטארקטיקה

אנטארקטיקה היא היבשת הקרה והשוממת ביותר בכדור הארץ. ב-1983 נמדדה בה טמפרטורה של 88.3 מעלות צלזיוס מתחת לאפס, ומעולם לא היה בה יישוב קבוע של בני אדם. היא מוגדרת כמדבר, כיוון שכמות המשקעים היורדים בה היא מהנמוכות בעולם, פחות מ-100 מילימטר מים לשנה. כ-98% משטחה הם קרחוני ענק ושכבות קרח בעובי של 1.5 קילומטר ויותר. למעשה, כ-90% מהקרח בעולם מצוי באנטארקטיקה, והוא מהווה כ-70% מהמים המתוקים על פני כוכב הלכת. המסה של שכבת הקרח, שנפחה עומד על כ-25 עד 30 מיליון קילומטר מעוקב, תגרום לעליית גובה פני הים ב-60 מטר, הצפה של כל ערי החוף ונדידה של מאות מיליוני אנשים לפנים היבשות. חזיון אפוקליפטי כזה מתואר בסרט "עולם המים". השטח באנטארקטיקה שבין קווי האורך 90 מעלות מערב ו-150 מעלות מערב הוא שטח היבשה היחיד בעולם אשר אף מדינה בעולם אינה טוענת לריבונות טריטוריאלית עליו.

המסלול על גבי מפת העולם, מלונדון (במרכז המפה) מזרחה עד החזרה מניו יורק ללונדון

ברומן ההרפתקאות "מסביב לעולם בשמונים יום" פיליאס פוג מתערב עם חבריו שיקיף את כדור הארץ וישוב ללונדון כעבור 80 יום, כלומר עד שבת, 21 בדצמבר בשעה 20:45. הוא יוצא לדרך מלונדון מזרחה, ובסוף המסע הוא סבור שהפסיד בהתערבות משום שאיחר בדקות אחדות את המועד שנקבע. משרתו הנאמן, פספרטו, היוצא לסידורים בעיר, מגלה שלמעשה הקדימו להגיע כמעט ביממה, וכך זכה פוג בהתערבות. כיצד קרה הדבר, אף שפוג הקפיד לספור את ימי המסע?

רוצים לעזור? הנה כמה משימות שבהן אתם יכולים לתרום:
  • כאן אפשר למצוא ערימה של קצרמרים בתחום הגאוגרפיה שרק מחכים שירחיבו אותם.
  • מה שווים דף בקשת ערך ודף בקשת תמונות ואיורים אם לא מתייחסים אליהם?
  • ישנם ערכים שאי אפשר שיישארו במצבם הנוכחי וצריך לעבור עליהם ולתקן אותם בהקדם, ראו מסגרת "ערכים דורשי שיפור".
טוען את הלשוניות...