ויקיפדיה:פרלמנט – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תגובה אחרונה: לפני שנה מאת דגש בנושא הצבעה
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
זה לא עובד ככה
שורה 1: שורה 1:
{{/פתיח}}
{{/פתיח}}
==הצגת תמונות אלימות במרחב הערכים==
=הצגת תמונות אלימות במרחב הערכים=
{{הצבעה}}
הועלתה הצעה לקביעת מדיניות בנושא הצגת תמונות אלימות במרחב הערכים. ההצעה מוצגת ב[[משתמש:מגבל/הצעה לניסוח תמונות אלימות]] לעיון הציבור. [[משתמש:דגש|דגש]] - [[שיחת משתמש:דגש|שיחה]] 09:34, 6 ביוני 2022 (IDT)
* תאריך תחילת ההצבעה: 15:41, 13 ביוני 2022 (IDT)
* תאריך סיום ההצבעה: {{<includeonly>ס:</includeonly>#זמןמ:H:i, j xg Y|+6 days +23 hours +59 minutes}} (IDT)

מטרת ההצעה להסדיר (או לא להסדיר) את עניין הצגת קבצים המתארים אלימות.

==דיונים קודמים==
* [[שיחת משתמש:מגבל/הצעה לניסוח תמונות אלימות]]

==הגדרות==
# '''הגדרת "אלימות"''': חלקי גופה או גופה כרותה (שאינה תמונה אנטומית בסגנון הרפואי), גופה מרוטשת או כזו שניכרים עליה סימני שבירה/ריסוק/ניקוב, גופה שרופה, קובץ מדיה המציג רצח של אדם ובכלל זה אדם מושלך לאש/נתלה על גרדום/נדקר/עומד בפני כיתת יורים וכדומה.
# '''ספק''': אם עולה קובץ מדיה ומתעורר ספק בעניינו האם הוא עונה על הקריטריון דלעיל – יש לפתוח דיון בדף השיחה, שלא יפחת משבוע, ולקשר אליו מ[[ויקיפדיה:לוח המודעות|לוח המודעות]]. הגדרת הקובץ כ"קובץ אלים" תתאפשר לאחר שוויקיפד בעל זכות הצבעה נימק במהלך השבוע מדוע התמונה אלימה. לאחר שהקובץ הוגדר כ"אלים", לא ניתן לשנות את מעמדו במשך חצי שנה מיום קבלת ההחלטה.

==אפשרויות בחירה==
{{מסגרת|
;הצעה א'
# אין לקבל את ההגדרות לעיל וההצעות לקמן, ואין לשנות את הנוהג הקיים – הפעלת שיקול דעת ורוב בדף השיחה}}
{{מסגרת|
;הצעה ב'
# קובצי מדיה המציגים אלימות לא יוצגו במרחב הערכים בגלוי, אלא רק באופן מוסתר תחת אזהרה שלשונה "קשה לצפייה" ובסמוך לה יופיע תיאור יבש ותמציתי של התוכן המופיע בקובץ.
}}
{{מסגרת|
;הצעה ג'
# קובצי מדיה המציגים אלימות לא יוצגו במרחב הערכים בגלוי, אלא רק באופן מוסתר תחת אזהרה שלשונה "קשה לצפייה" ובסמוך לה יופיע תיאור יבש ותמציתי של התוכן המופיע בקובץ.
# אם קובץ המדיה לא עומד בקריטריונים אלו, אך ישנם עשרה ויקיפדים בעלי זכות הצבעה שסבורים שהוא מציג אלימות – יש להסתירו. למרות האמור, ביכולתו של ויקיפד בעל זכות הצבעה, הסבור שהחלטת עשרת העורכים עושה שימוש לרעה במדיניות, לפתוח הצבעת מחלוקת. אם יושג רוב רגיל לטובת ההצגה – הקובץ יוצג.}}
{{מסגרת|
;הצעה ד'
# קובצי מדיה המציגים אלימות לא יוצגו במרחב הערכים בגלוי, אלא רק באופן מוסתר תחת אזהרה שלשונה "קשה לצפייה" ובסמוך לה יופיע תיאור יבש ותמציתי של התוכן המופיע בקובץ.
# אם קובץ המדיה לא עומד בקריטריונים אלו, אך ישנם עשרה ויקיפדים בעלי זכות הצבעה שסבורים שהוא מציג אלימות – יש להסתירו. למרות האמור, ביכולתו של ויקיפד בעל זכות הצבעה, הסבור שהחלטת עשרת העורכים עושה שימוש לרעה במדיניות, לפתוח הצבעת מחלוקת. אם יושג רוב מיוחס של 75% לטובת ההצגה – התמונה תוצג.}}

===שיטת ההצבעה===
{{שולצה}}

==הצבעה==
# אגדב [[משתמש:דגש|דגש]] - [[שיחת משתמש:דגש|שיחה]] 15:41, 13 ביוני 2022 (IDT)

גרסה מ־15:41, 13 ביוני 2022

פרלמנט ארכיון הדיונים וההצבעות רשימת הצבעות
הפרלמנט

הפרלמנט של ויקיפדיה הוא המקום שבו נערכות ההצבעות על המדיניות של ויקיפדיה העברית, בעוד שדיונים רחבים יותר מתקיימים במזנון או בדף אחר. התפיסה הכללית של ויקיפדיה גורסת שיש למעט בהצבעות ככל האפשר ולנסות להגיע להסכמה רחבה שלא באמצעות ההצבעה, שכן יש בה כפייה של רוב על המיעוט. ברם, לעיתים יש ויכוחים חשובים ומהותיים שלא ניתן להכריעם באמצעות דיון בלבד, ועל כן יש לקיים הצבעה.

הדיונים נועדו לקבוע את מדיניותה של ויקיפדיה העברית. בסיום הדיון נערכת הצבעה. תוצאות ההצבעה מחייבות את כולם ועל פיהן נקבעת המדיניות. בתחילת ההצבעה יש להכריז עליה. הדיונים וההצבעות ייערכו ב"אולם המליאה" בתת-פסקה.

  • דיון מקדים – הצעה תועבר לפרלמנט רק לאחר דיון מקדים ממושך, ורק לאחר שנמצאו חמישה תומכים בנוסח הסופי המועלה להצבעה.
  • פתיחת הצבעה – עם פתיחת ההצבעה, יש לציין בראשה את התאריך והשעה של פתיחת ההצבעה.
  • בעלי זכות ההצבעה – בעל זכות הצבעה הוא משתמש רשום שאינו עורך בתשלום, בעל ותק של 30 ימי פעילות בוויקיפדיה בזמן פתיחת ההצבעה, שערך 100 עריכות במרחב הראשי או במרחבים המשיקים לו במהלך 90 הימים שקדמו לתחילת ההצבעה (עריכות של דפי שיחה, שיחות תמונות, שיחות קטגוריות, שיחות תבניות, דפי מדיניות וכדומה אינן נספרות). כל קול שווה למשנהו, אלא אם כן ברור שמדובר בבובת קש או טרול.
  • מינימום משתתפים – על מנת שההחלטה תהיה מחייבת, חייבים להצביע בה לפחות 9 ויקיפדים.
  • משך ההצבעה – משך ההצבעה הוא שבוע בדיוק.
  • פרק זמן מינימלי בין הצבעות חוזרות – פרק הזמן המינימלי להצבעה חוזרת הוא חודשיים.
  • הצבעות הדורשות רוב מיוחס – לשם שינוי או ביטול מדיניות שנקבעה בפרלמנט בעבר דרוש רוב מיוחס של 60% ממשתתפי ההצבעה (למעט נמנעים). הצבעות אחרות בפרלמנט דורשות רוב רגיל. במקרה של תיקו ההצעה נופלת.

בהכרעה בין יותר משתי אפשרויות משתמשים בחציון או בשיטת שולצה, על פי ההסברים בויקיפדיה:פרלמנט/הכרעה.

כללים לפתיחת הצבעה בפרלמנט
לפני שהצעה מועלית לפרלמנט, יש לגבש את הנוסח שלה בארגז חול (טיוטה) ולגייס חמש חתימות של ויקיפדים בעלי זכות הצבעה שיצהירו על הסכמתם להצעה ככתבה. לאחר שנאספו החתימות, יינתן קישור לארגז החול בפרלמנט, ויינתן פרק זמן של לפחות שלושה ימים (72 שעות; מבלי לכלול שבתות וחגים) לוויקיפדים להעיר הערות על נוסח ההצעה. ההערות יצביעו למשל על מקרי קצה שלא נלקחו בחשבון, על אפשרויות סותרות בהצעה, על תקינות שיטת ההצבעה ביחס לנהלים (למשל, איזה רוב דרוש כדי לקבוע שהיא התקבלה) וכדומה. רק בתנאי שלא נמצאו בעיות מהותיות בנוסח ההצעה, וההצעה נמצאה תקינה מבחינה ניסוחית, יוכל מפעיל מערכת לפתוח את ההצבעה בפרלמנט, וזאת לאחר שגויסו מחדש חמש חתימות של ויקיפדים בעלי זכות הצבעה לנוסח הסופי.

הצגת תמונות אלימות במרחב הערכים

  • תאריך תחילת ההצבעה: 15:41, 13 ביוני 2022 (IDT)
  • תאריך סיום ההצבעה: 08:13, 28 במאי 2024 (IDT)

מטרת ההצעה להסדיר (או לא להסדיר) את עניין הצגת קבצים המתארים אלימות.

דיונים קודמים

הגדרות

  1. הגדרת "אלימות": חלקי גופה או גופה כרותה (שאינה תמונה אנטומית בסגנון הרפואי), גופה מרוטשת או כזו שניכרים עליה סימני שבירה/ריסוק/ניקוב, גופה שרופה, קובץ מדיה המציג רצח של אדם ובכלל זה אדם מושלך לאש/נתלה על גרדום/נדקר/עומד בפני כיתת יורים וכדומה.
  2. ספק: אם עולה קובץ מדיה ומתעורר ספק בעניינו האם הוא עונה על הקריטריון דלעיל – יש לפתוח דיון בדף השיחה, שלא יפחת משבוע, ולקשר אליו מלוח המודעות. הגדרת הקובץ כ"קובץ אלים" תתאפשר לאחר שוויקיפד בעל זכות הצבעה נימק במהלך השבוע מדוע התמונה אלימה. לאחר שהקובץ הוגדר כ"אלים", לא ניתן לשנות את מעמדו במשך חצי שנה מיום קבלת ההחלטה.

אפשרויות בחירה

הצעה א'
  1. אין לקבל את ההגדרות לעיל וההצעות לקמן, ואין לשנות את הנוהג הקיים – הפעלת שיקול דעת ורוב בדף השיחה
הצעה ב'
  1. קובצי מדיה המציגים אלימות לא יוצגו במרחב הערכים בגלוי, אלא רק באופן מוסתר תחת אזהרה שלשונה "קשה לצפייה" ובסמוך לה יופיע תיאור יבש ותמציתי של התוכן המופיע בקובץ.
הצעה ג'
  1. קובצי מדיה המציגים אלימות לא יוצגו במרחב הערכים בגלוי, אלא רק באופן מוסתר תחת אזהרה שלשונה "קשה לצפייה" ובסמוך לה יופיע תיאור יבש ותמציתי של התוכן המופיע בקובץ.
  2. אם קובץ המדיה לא עומד בקריטריונים אלו, אך ישנם עשרה ויקיפדים בעלי זכות הצבעה שסבורים שהוא מציג אלימות – יש להסתירו. למרות האמור, ביכולתו של ויקיפד בעל זכות הצבעה, הסבור שהחלטת עשרת העורכים עושה שימוש לרעה במדיניות, לפתוח הצבעת מחלוקת. אם יושג רוב רגיל לטובת ההצגה – הקובץ יוצג.
הצעה ד'
  1. קובצי מדיה המציגים אלימות לא יוצגו במרחב הערכים בגלוי, אלא רק באופן מוסתר תחת אזהרה שלשונה "קשה לצפייה" ובסמוך לה יופיע תיאור יבש ותמציתי של התוכן המופיע בקובץ.
  2. אם קובץ המדיה לא עומד בקריטריונים אלו, אך ישנם עשרה ויקיפדים בעלי זכות הצבעה שסבורים שהוא מציג אלימות – יש להסתירו. למרות האמור, ביכולתו של ויקיפד בעל זכות הצבעה, הסבור שהחלטת עשרת העורכים עושה שימוש לרעה במדיניות, לפתוח הצבעת מחלוקת. אם יושג רוב מיוחס של 75% לטובת ההצגה – התמונה תוצג.

שיטת ההצבעה

יש לדרג את כל האפשרויות העומדות להצבעה. אפשרויות שתתעלמו מהן ייחשבו לאחרונות בתור. הדירוג יכול להיות חלקי, ואסור לו לכלול סתירות פנימיות.

את ההעדפות אפשר לנסח באופן מילולי, למשל "אפשרות א', ואם לא אז ב' או ג', ואם לא אז ד'". אפשר גם להשתמש בקיצורים המקובלים:

  • ד – העדפת אפשרות ד' על פני כל אפשרות אחרת.
  • בגא - העדפת אפשרות ב', ואם לא אז ג' ואם לא אז א' ואם לא אז כל אפשרות אחרת.
  • ב(גא) - העדפת אפשרות ב' כאפשרות ראשונה ולאחר מכן א' או ג' ללא העדפה ביניהן ואותן על פני כל אפשרות אחרת.
  • גד(אב) – העדפת האפשרויות ג' ו-ד' על פני אפשרויות א' ו-ב', כשאפשרות ג' עדיפה על פני ד' ולאחריהן א' ו-ב' ללא ההעדפה ביניהן ואותן על פני כל אפשרות אחרת.
  • (דה)(אבג) – העדפת אפשרויות ד' או ה' (ללא העדפה ביניהן) על פני אפשרויות א', ב' או ג' (ללא העדפה ביניהן) ואותן על פני כל אפשרות אחרת.

הקולות ישוקללו לפי שיטת שולצה למציאת זוכה יחיד.

הצבעה

  1. אגדב דגש - שיחה 15:41, 13 ביוני 2022 (IDT)תגובה