בית הנבחרים האוסטרלי

ערך מחפש מקורות
רובו של ערך זה אינו כולל מקורות או הערות שוליים, וככל הנראה, הקיימים אינם מספקים.
אנא עזרו לשפר את אמינות הערך באמצעות הבאת מקורות לדברים ושילובם בגוף הערך בצורת קישורים חיצוניים והערות שוליים.
אם אתם סבורים כי ניתן להסיר את התבנית, ניתן לציין זאת בדף השיחה.
ערך מחפש מקורות
רובו של ערך זה אינו כולל מקורות או הערות שוליים, וככל הנראה, הקיימים אינם מספקים.
אנא עזרו לשפר את אמינות הערך באמצעות הבאת מקורות לדברים ושילובם בגוף הערך בצורת קישורים חיצוניים והערות שוליים.
אם אתם סבורים כי ניתן להסיר את התבנית, ניתן לציין זאת בדף השיחה.
בית הנבחרים האוסטרלי
Australian House of Representatives
מדינה אוסטרליה
סוג בית תחתון של הפרלמנט האוסטרלי
היסטוריה
תקופת הפעילות 1901–הווה (כ־123 שנים) עריכת הנתון בוויקינתונים
הרכב
מספר מושבים 151
עריכת הנתון בוויקינתונים
בחירות
בחירות קודמות 21 במאי 2022
בחירות הבאות מאי 2025 או לפני
מנהיגים
יושב ראש Milton Dick עריכת הנתון בוויקינתונים
משכן
בית הפרלמנט
קנברה, טריטוריית הבירה האוסטרלית, אוסטרליה
קואורדינטות 35°18′31″S 149°07′30″E / 35.308611111111°S 149.125°E / -35.308611111111; 149.125
אתר אינטרנט
בית הנבחרים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית
סמל אוסטרליה
ערך זה הוא חלק מסדרת
ממשל ופוליטיקה של אוסטרליה

בית הנבחרים האוסטרליאנגלית: Australian House of Representatives) הוא אחד משני בתי המחוקקים המרכיבים את הפרלמנט האוסטרלי. בית הנבחרים הוא הבית התחתון, בעוד הסנאט האוסטרלי מתפקד כבית העליון. באוסטרליה, הרשות המחוקקת מורכבת משני בתים מסיבות היסטוריות, ובהשראת הקונגרס של ארצות הברית. כהונתם של חברי בית הנבחרים היא מקסימום שלוש שנים מיום הישיבה הראשונה של הבית הנבחרים מאזורי בחירה עם נציג אחד עם שיטת בחירה שבה מדרגים את המועמדים על פי עדיפות. חבר הבית רשאי להיקרא "חבר פרלמנט" ("חבר פרלמנט" או "חבר"), ואילו חבר הסנאט מכונה בדרך כלל "סנאטור". ראש ממשלת אוסטרליה חייב להשיג ולשמור על האמון של בית הנבחרים כדי להמשיך להבטיח רוב הפרלמנט ולהישאר בשלטון.

בית הנבחרים, שכיום עומד מספר חבריו על 151, מייצג מחוזות בחירה (electoral divisions). מספר חברי הבית אינו קבוע, אך יכול להשתנות בעקבות שינויים בגבולות מחוזות הבחירה, שמתקיימים באופן קבוע. השינוי המשמעותי האחרון במספר חברי בית הנבחרים בוצע לפני הבחירות של 1984, אז הוגדל מספר החברים מ-125 ל-148. בבחירות של 1993 הורד המספר ל-147, הוחזר ל-148 ב-1996 הועלה ל-150 בבחירות של 2001, ומאז הבחירות של 2019 המספר עומד המספר על 151. כל אחד ממחוזות הבחירה בוחר חבר פרלמנט. שני בתי הפרלמנט מתכנסים באולמות נפרדים בבניין הפרלמנט בגבעת הקפיטול בעיר הבירה קנברה.

יושב ראש הפרלמנט הנוכחי (2022) הוא טוני בורק ממפלגת הלייבור האוסטרלית,

תפקיד[עריכת קוד מקור | עריכה]

חוקת אוסטרליה משנת 1900 הקימה את בית הנבחרים כחלק ממערכת חדשה של ממשלת דומיניון באוסטרליה החדשה. הבית מנוהל על ידי היושב ראש. חברי בית הנבחרים נבחרים לקדנציות של שלוש שנים, מאזורי בחירה עם נציג אחד עם שיטת בחירה שבה מדרגים את המועמדים על פי עדיפות. בית הנבחרים, הבית התחתון, שכיום עומד מספר חבריו על 151, מייצג מחוזות בחירה (electoral divisions). מספר חברי הבית אינו קבוע, אך יכול להשתנות בעקבות שינויים בגבולות מחוזות הבחירה, שמתקיימים באופן קבוע. השינוי המשמעותי האחרון במספר חברי בית הנבחרים בוצע לפני הבחירות של 1984, אז הוגדל מספר החברים מ-125 ל-148. בבחירות של 1993 הורד המספר ל-147, הוחזר ל-148 ב-1996 ומאז הבחירות של 2019 עומד המספר על 151. כל אחד ממחוזות הבחירה בוחר חבר פרלמנט. שני בתי הפרלמנט מתכנסים באולמות נפרדים בבית הפרלמנט של אוסטרליה בגבעת הקפיטול בעיר הבירה קנברה.

תפקידה המרכזי של מפלגת האופוזיציה בבית הוא להציג טענות כנגד מדיניות הממשלה ולהטיח בממשלה האשמות לפי הצורך, ולנסות להפקיד את הממשלה באחריות רבה ככל האפשר כלפי אירועים הפוקדים את סדר היום של אוסטרליה על ידי הצגת שאלות בעלות חשיבות במהלך שאילתות ובמהלך הדיונים על החקיקה. לעומת זאת, התקופה האחרונה באוסטרליה שבה לממשלה של היום יש רוב בסנאט היה יולי 2005 (לאחר בחירות 2004) עד דצמבר 2007 (בעקבות תבוסת הקואליציה בבחירות הפדרליות באותה שנה). לפיכך, רוב בסנאט הוא בדרך כלל משמעותי יותר. המפלגה שמחזיקה ברוב המושבים בבית הנבחרים היא זו שזוכה להרכיב את הממשלה. אף על פי שאת השרים אפשר לבחור גם מבית הנבחרים וגם מהסנאט, רוב השרים מגיעים בדרך כלל מבית הנבחרים. מעבר מהסנאט לבית הנבחרים (ומשם בשאיפה לראשות ממשלה) נחשב לקידום בפוליטיקה של אוסטרליה, בניגוד לפוליטיקה של ארצות הברית, שבה המעבר הנחשב יותר הוא בדרך כלל מבית הנבחרים של ארצות הברית לסנאט של ארצות הברית (ומשם בשאיפה לנשיאות)[1].

בעלי תפקידים בבית הנבחרים[עריכת קוד מקור | עריכה]

יושב ראש בית הנבחרים[עריכת קוד מקור | עריכה]

יושב ראש בית הנבחרים (Speaker of the Australian House of Representatives) הוא העומד בראש בית הנבחרים. תפקידו מעוגן בחוקת אוסטרליה הוא נבחר על ידי בית הנבחרים בהצבעה חשאית. תמיד צריך להיות יושב ראש לבית הנבחרים, ואם המשרה מתפנה, אזי בחירת יושב ראש חדש חייבת להתקיים לפני כל פעולה בסיסית של הפרלמנט.

יושב ראש בית הנבחרים אמור לנהל את הבית ללא משוא פנים, או הטיה מפלגתית כמו יושב ראש בית הנבחרים הבריטי . הוא אינו מצביע, למעט במקרים של תיקו, אינו משתתף בדיונים, ואינו מביע דעות מפלגתיות. אולם בניגוד לדוגמה מבריטניה, הוא לא מתפטר מהמפלגה, ולרוב הוא שייך למפלגת השלטון.

מנהיג בית הנבחרים[עריכת קוד מקור | עריכה]

מנהיג בית הנבחרים (Leader of the House) הוא אחד משרי ממשלת אוסטרליה הממונה על ניהול פעולות הממשלה בבית הנבחרים, כגון העלאת חוקים להצבעה, קביעת סדרי הדיון, וניהול משא ומתן עם מקבילו מהאופוזיציה (בדומה לתפקידים גם של יושב ראש הקואליציה וגם של השר המקשר בין הממשלה לכנסת בישראל). התפקיד נוסד ב-1951 בזמן ממשלתו של רוברט מנזיס,

מנהל ענייני האופוזיציה בבית הנבחרים[עריכת קוד מקור | עריכה]

מנהל ענייני האופוזיציה בבית הנבחרים (Manager of Opposition Business in the House). הוא המקביל בממשלת הצללים של מפלגת האופוזיציה למנהיג בית הנבחרים.

ראו גם[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  • אתר האינטרנט הרשמי של בית הנבחרים האוסטרלי (באנגלית)

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ הפרלמנט האוסטרלי, באתר "עוברים לאוסטרליה"